Osijek
KLINIKA ZA INFEKTOLOGIJU KBC-A

Zabilježeni slučajevi mononukleoze
Objavljeno 4. rujna, 2018.

Kad u danu bude nekoliko slučajeva mononukleoze, prva je pomisao da je riječ o epidemiji, to više što se na Kliniku za infektologiju KBC-a Osijek vrlo često javljaju osobe upravo s tom virusnom bolesti. No situaciju smiruje pročelnica Klinike, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, istodobno upozoravajući na važnost prevencije, što se ponajprije odnosi na ponašanje roditelja prema maloj djeci, ali i na tinejdžere.


- Ta se bolest još naziva bolest prvog poljupca i podrazumijeva doslovno uži i duži kontakt s tuđom slinom. Zato nije dobro djecu ljubiti usta, ili stavljati dječju dudu u usta i potom ju dati djetetu. Nije uputno ni piti iz iste bočice, što odgojiteljice u vrtiću vrlo dobro znaju i vode računa o tome koja je čija bočica. Nerijetko se dogodi da osnovci, pa i srednjoškolci, piju iz iste čaše, što također nije preporučljivo. Mononukleoza se može javiti i ako se na vas netko nakašlje, ali rjeđe, jer se javlja kad virus dođe na sluzicu – objašnjava dr. Perić. Dodaje da se bolest u svako doba godine javlja istim intenzitetom. Ono što zabrinjava jest činjenica da za desetak dana od pojave bolesti dolazi do upale jetre, odnosno hepatitisa, koji može biti blaži ili izraženiji. Hospitalizacija bolesnika, kaže naša sugovornica, nužna je kod, primjerice, male djece ili tinejdžera, koji nisu skloni mirovanju, što je kod ove bolesti obvezno.
- Ostali bolesnici u prvom tjednu dolaze u dnevnu bolnicu, gdje primaju terapiju. Nužno je jesti hranu bogatu vitaminima i pridržavati se tzv. jetrene dijete. Bolest prolazi nakon otprilike pet tjedana, no infekcija traje nekoliko mjeseci, ali je mogućnost zaraze sve manja. Stoga izvor zaraze mogu biti naizgled zdrave osobe, jer je virus dugotrajno prisutan – pojašnjava dr. Perić, naglašavajući da osobe koje prebole mononukleozu imaju doživotnu zaštitu od ponovnog razvoja bolesti. Zato je i češća u mlađih osoba, no ono što je svima zajedničko jesu simptomi. U prvom redu to je visoka tempratura, koja može trajati i do dva tjedna. U prvom tjednu bolesti, kaže dr. Perić, javlja se upala grla, ali i specifičan nazalni govor zbog otečenih sluznica nosa. Također, povećani su čvorovi na vratu, veličine i do tri centimetara, ali oni, za razliku od onih tijekom streptokokne angine, nisu bolni na dodir. Uz crveno ždrijelo javljaju se i bjelkaste naslage na krajnicima te karakterističan slatki zadah. Osjetite li te simptome, valja se obratiti liječniku, koji će potom utvrditi je li riječ o mononukleozi ili kakvoj drugoj sličnoj virusnoj bolesti. M. Mihelić
Ne pijte s drugima iz iste boce ili čaše, ne nudite djetetu dudu koju ste prethodno stavili u svoja usta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas