Osijek
EUROPSKI DAN ŽIDOVSKE KULTURE OBILJEŽEN I U OSIJEKU

Pripovijedanje uz zvuke klarineta i folklorni ples
Objavljeno 4. rujna, 2018.

Židovska općina Osijek i ove je godine bila domaćin Europskog dana židovske kulture koji se u Osijeku obilježava već 12 godina, a ovogodišnja je tema bila pripovijedanje. Prostorije Židovske općine Osijek u Radićevoj 13 bile su u nedjelju pune znatiželjnika, članova i prijatelja židovske zajednice u Osijeku.


Kako je novinarima rekla Nives Beissmann, voditeljica nedjeljne škole i plesne skupine u Židovskoj općini Osijek te koordinatorica Europskog dana židovske kulture za Hrvatsku, taj se dan obilježava u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a u našem se gradu događa od 2000. godine, još od vremena kada je Židovsku općinu Osijek vodio dr. sc. Darko Fischer.
- Ovogodišnja tema Europskog dana židovske kulture jest pripovijedanje. Naša je želja bila da umjesto klasičnog pričanja priča neke važne teme židovskog identiteta i kulture prikažemo kroz izložbu u predvorju koju prati glazbeni i plesni program. Napravili smo plakate na kojima se može pročitati svaka pojedinačna priča, ali je naglasak na umjetničkom programu koji će pratiti svaku pojedinu priču. Recimo, imamo priču o tome kako je nastala pjesma "Yerushalayim shel zahav" koju će na klarinetu odsvirati naša mlada članica Emma Štern. Također, izložili smo priču o "Hatikvi", izraelskoj himni, koju će također izvesti naša Emma. Tu je i priča o izraelskom folkloru, kako je nastao, kako se njeguje te što u njemu baštinimo, a što je novijeg datuma, a nazočni mogu pogledati neke od folklornih plesova koje će izvesti naša plesna skupina "Haverim Shel Izrael" koja djeluje u okrilju Židovske općine Osijek. Svaki od tih plesova ima svoju priču. Primjerice, "Hora Agadati" smatra se prvim izraelskim folklornim plesom. Ples koji prati pjesmu "Israel Shelli" nastao je ove godine u povodu 70. obljetnice postojanja Države Izrael. Izvest ćemo i ples "Od yavo shalom aleinu" koji progovora o miru, a želja autora je bila da ga plešu zajedno židovska i arapska djeca kako bi povezao ljude i pridonio rješavanju sukoba koji toliko dugo traje i pitanje je hoće li se riješiti jednom takvom pjesmom, ali trudimo se, objasnila nam je Nives Beissmann.
Tako smo zahvaljujući izložbi na temu pripovijedanja kojom je obilježen ovogodišnji Europski dan židovske kulture saznali da je autor stihova izraelske himne "Hatikva" Naftali Herz Imber podrijetlom iz današnjeg ukrajinskog grada Zoločiva nedaleko od Lavova, koji je u to vrijeme bio u sastavu Kraljevstva Galicije i Lodomerije pod austrijskom vlašću. Izraelsku je himnu izvela na klarinetu Emma Štern, mlada Osječanka koja studira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Zanimljiva je priča i o židovskoj pjesnikinji i padobranki iz Drugog svjetskog rata Hannah Szenes, tragično preminuloj 1944. godine, čiju je pjesmu "Eli, Eli" otpjevala Lucija Uglik, učenica Glazbene škole Franje Kuhača, uz klavirsku pratnju profesorice Ivančice Hinek.
Draško Celing
KULTNI MJUZIKL "GUSLAČ NA KROVU"
Posebno mjesto u židovskoj kulturi imaju mjuzikl i istoimeni glazbeni film "Guslač na krovu" (Fiddler on the Roof) autora Jerryja Bocka i Sheldona Harnicka. Emma Štern je na klarinetu izvela najpoznatiju temu iz tog filma "If I Were a Rich Man", a potom se mogao čuti i snimak njezina prepjeva na hrvatski u izvedbi Adalberta Turnera Jucija ("Kada bi bio bogat").
Možda ste propustili...

PRIORITETI GRADSKE ČETVRTI DONJI GRAD

Istočni krak Vinogradske napokon dobiva nogostup

28. OBLJETNICA POGIBIJE PETORICE BRANITELJA U TENJI

Sjećanje na hrvatske vitezove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas