Osijek
JESU LI UDŽBENICI U OSIJEKU BESPLATNI?

Roditelji: Polovinu udžbenika moramo platiti iz svog džepa!
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Grad nije kriv što je kvaliteta udžbenika loša i što su mnogi od njih radni

Majka sam djeteta koje je krenulo u 1. razred osnovne škole u Osijeku. Od svih školskih knjiga koje su mu potrebne, samo tri ne moramo kupiti - za Vjeronauk, Prirodu i Glazbeni, a sve ostalo moramo. Samo za Hrvatski potrebne su dvije knjige i dvije radne bilježnice. Udžbenici koje dobivamo u školi stoje ukupno 150 kuna, a ostale smo platili oko 500 kuna. Nisam nezahvalna, i ta su tri udžbenika olakšica, no smeta mi što se u medijima stalno plasira kako su udžbenici u gradu Osijeku besplatni, a to je laž (ili bar nije istina u cijelosti, nap. ur.). Najviše me ljuti što su udžbenici napravljeni tako da se po njima mora pisati pa ne mogu trajati više godina i ne može ih naslijediti čak ni sljedeća generacija prvašića – svojim je komentarom majka jednog osječkog prvašića povela veliku roditeljsku raspravu na Facebooku Slavonskog radija.


- Moje dijete kreće u 2. razred i dobit će četiri knjige, a sve ostalo moramo kupiti. Tako je bilo prošle, pa i ove godine - podržala ju je majka osječkog drugašića, a ubrzo se javilo još nekoliko nezadovoljnih roditelja koji su se osvrnuli na (ne)kvalitetu udžbenika.
- Knjige su toliko loše kvalitete: tankih listova, loše uvezane, loše zalijepljene, da se zapravo raspadnu nakon prvog polugodišta – nadovezala se treća majka.
Loša kvaliteta

U gradskoj upravi potvrđuju da su udžbenici koje osnovci dobivaju u školama u lošijem stanju.
- Nije to iznenađujuće i začuđujuće, jer ulaze u petu godinu korištenja, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da su danas udžbenici tvornički lošije kvalitete - smatra Davor Brust, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Naime, Grad Osijek prije pet godina kupio je udžbenike za oko 7600 tadašnjih osnovaca sa svog područja, što je stajalo 7,5 milijuna kuna, postavši tako primjerom drugim hrvatskim gradovima. No, otpočetka se znalo da je na roditeljima ostala kupnja radnih udžbenika i radnih bilježnica, kojih je na popisu kompleta za prvašiće najviše.
- Upravo u prvom razredu najviše je takvih radnih materijala u koje se piše pa su neupotrebljivi sljedeće godine. Komplet udžbenika za 1. razred u odnosu prema onima za 7. i 8. razred puno je jeftiniji. Istina je da roditelji prvašića, kako kaže ta majka, dobiju najmanje udžbenika, ali je i komplet daleko najjeftiniji – govori Brust.
Stare su udžbenike trebali ove godine zamijeniti novi, no njihovo je uvođenje odgođeno za iduću školsku godinu, ukorak s kurikularnom reformom.
- Nabava kompletno novih udžbenika ove godine koštala bi Grad od 7,5 do 8 milijuna kuna. Bilo bi to bacanje novca jer bismo sljedeće školske godine morali ponovno sve kupovati. Zato smo odlučili strpjeti se još jednu godinu – objašnjava Brust. No, ističe kako Grad Osijek svake godine podijeli oko 300 vaučera djeci u nepovoljnom položaju.
- Grad Osijek osjetljiv je na socijalno ugrožene, oni dobiju sve: udžbenike, radne udžbenike i radne bilježnice. U školi dobiju popis i vaučer, s kojim odlaze u knjižaru po komplete – komentirao je Brust. Dodaje kako Grad Osijek na kraju svake školske godine dokupljuje neupotrebljive i nevraćene knjige – a takvih je kaže jako puno.
- Iako mnogi učenici na kraju godine ne vrate udžbenike u škole, dokupljivanje se najviše odnosi na generacijsku razliku, odnosno na broj učenika i programe. Ove je godine Grad Osijek u tu svrhu izdvojio oko 170.000 kuna, a lani 250.000 kuna. No, s obzirom na to da još uvijek nema udžbenika za obveznu informatiku koja kreće u 5. i 6. razredima, vrlo vjerojatno će se doći do prošlogodišnje brojke. Za dokupljivanje udžbenika zadužena je Osječka trgovina papirom (OTP), a neki su roditelji kazali kako se "novi" udžbenici zapravo dokupljuju rabljenima. To su odrješito demantirali i Brust i Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Koliko plaćaju roditelji

- Grad Osijek dokupljuje isključivo nove udžbenike. Nema govora da je riječ o rabljenim udžbenicima – istaknuo je Alerić. Brust se nadovezao kako OTP tvrtka preuzima i sav posao oko organizacije udžbenika.
- OTP tvrtka, osim što ih dokupi, prema popisima te udžbenike i distribuira u škole i bitno nam olakša posao – kaže Brust.
Dok se većina roditelja brinula koliko će novca morati izdvojiti samo za polazak školarca u novu školsku godinu, prizor koji smo zatekli u Parku kralja Petra Krešimira IV. nas je zgrozio – koliko nekulturom, toliko i socijalnom neosviještenošću osobe koja je to napravila. Naime, netko je u parku bacio komplet školskih udžbenika za 5. razred. Upitali smo Brusta za komentar.
- To je sljedeće pitanje za politiku: trebamo li ići na to da svi dobiju udžbenike ili se fokusirati na socijalno ugrožene obitelji – komentirao je Brust neodgovorno ponašanje "bacivši nam bubicu u uho." Kako će nagodinu izgledati priča s novim (besplatnim?) udžbenicima za osnovce, ostaje nam vidjeti.
Na kraju recimo kako su za "nadopunu" radnih udžbenika i radnih bilježnica roditelji osječkih osnovaca izdvojili za 1. razred 463 kune za 11 artikala (Grad Osijek daje tri udžbenika za 149 kuna), za 2. razred 374 kune za njih sedam (Grad daje četiri udžbenika za 218 kuna), za 3. razred 380 kuna za isti broj materijala (Grad daje četiri za 214 kuna), za 4. razred 438 kuna za devet artikala (Grad daje četiri za 298 kuna), za 5. razred 551 kunu za devet radnih materijala (Grad daje 14 za 834 kune), za 6. razred 416 kuna za osam artikala (Grad daje 14 za 837 kuna), za 7. razred 487 kuna za devet artikala (Grad daje 16 za 957 kuna) i za 8. razred roditelji plaćaju 483 kune za devet radnih materijala (Grad daje 16 za 951 kunu). Najskuplji su na popisu od 1. do 4. razreda udžbenici iz Matematike (68 kuna) i radna bilježnica iz Prirode i društva (64 kune), a od 5. do 8. razreda predvodi geografski atlas (135 kune), radni materijali iz Tehničkog (od 79 do 89 kuna) te čitanke iz Hrvatskog (75 kuna).
Podsjetimo kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Odlukom propisalo ukupnu najvišu dopuštenu cijenu udžbenika i dopunskih sredstava. Najniža je za 1. razred (566 kuna), a najviša za 7. razred (1248 kuna). Udžbenike biraju aktivi i predmetni nastavnici, a o prihvatljivoj cijeni najprije se moraju konzultirati s Vijećem roditelja. Zanimljivo je da u mnogim osječkim školama cijene kompleta za sve razrede premašuju one koje propisuje Ministarstvo - i do 228 kuna! Međutim, novi Zakon o udžbenicima u javnoj raspravi najavljuje niže cijene kompleta koje će se računati prema medijalnoj hrvatskoj plaći. Trenutačno je to: od 1. do 4. razreda do 525 kuna, za 5. i 6. razred do 630 kuna, a za 7. i 8. razred do 788 kuna. Za eventualna će prekoračenja biti potrebna suglasnost roditelja. No, kako u komplet više neće pripadati i radne bilježnice, učitelji i škole moći će birati dodatne materijale koji će cijene kompleta poskupjeti za 20 - 40 %, ovisno o razredu (sada najviše do 1103 kune).
Jasenka Pejaković
Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika

Došli smo na ideju da bismo dijete koje vrati očuvane knjige mogli nagraditi ulaznicama za gradske bazene ili kartama za dječju kazališnu predstavu. Tako bismo ih potaknuli da čuvaju udžbenike za iduću generaciju, odnosno da ih vraćaju u boljem stanju.
DODATNI TROŠKOVI OPREMANJA
Roditelji su se osvrnuli i na dodatne neizbježne troškove. Oprema školaraca ne podrazumijeva samo knjige. "A gdje su tenisice za tjelesni, papuče, likovna mapa, komplet pribora za likovni i tehnički, bijele majice i štošta još", komentirala je jedna majka. Kritike su se samo redale. "Najveća je glupost mijenjanje plana i programa svake četiri godine, što je dodatni udarac na kućni budžet", osvrnuo se jedan osječki roditelj.

"Imam dva školarca, 6. i 8. razred. Kupili smo rabljene knjige koje su koštale 300 kuna, za drugo sam dijete čuvala od starijeg pa je tu bilo malo lakše. Dvije tisuće kuna stajale su samo radne bilježnice, pribor za likovni i tehnički te bilježnice", istaknula je druga majka.

Na kraju donosimo komentar jednog roditelja: "Zašto država nije dužna osigurati knjige za zakonom obveznu osnovnu školu?" pita se s punim pravom.
briga

DJECA IZ OBITELJI U POTREBI DOBIVAJU SVE UDŽBENIKE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA I DOZVOLU ZA DIZANJE AVIONA

Od sljedećeg tjedna kreće
aviotretiranje komaraca
nad Osijekom!

2

NISU LUKSUZ, NEGO POTREBA

Klima-uređaji: Koliko
para, toliko muzike?

3

ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!

oglas