Osijek
VELIKI KORAK ZA MALE PRVAŠIĆE I NJIHOVE RODITELJE

Prvi put u klupi, uz osmijeh i suze, po znanje i lege
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Prvašića je 67 više nego lani. Iako su to još male brojke, nadamo se da je to pomak prema pozitivnom trendu, kaže Vrkić

Prvo se školsko zvono oglasilo jučer za ovogodišnjih 7298 osječkih osnovaca. Svake je godine prvi ponedjeljak u rujnu još posebniji za učenike prvih razreda koji polaskom u školu kreću i u novo životno razdoblje. U 20 gradskih škola krenulo je 929 prvašića, među kojima i 41 novopečeni učenik OŠ Dobriše Cesarića. Na putu do škole sreli smo u pratnji emotivnih roditelja nestrpljive i radoznale prvašiće Filipa Brkića i Ivu Gavrliović.


- Uzbuđen sam, ali roditelji su uzbuđeniji od mene – kaže Filip, koji već zna pisati neka slova, a najviše se veseli matematici. Majka Ana kaže da je spremanje proteklo zabavno i opušteno, ali ne skriva i da je potekla koja suza. S prijateljicom Ivom Filip je dijelio vrtićke dane, a s njom nastavlja i u školske klupe. Iva je već ranije obišla školu, bila je u razredu starije sestre Eme. Svidjelo joj se što je vidjela.
- Sretna sam što sam napokon prvašić, ali nedostajat će mi moja najdraža igračka Dino, koju ne smijem nositi u školu – kaže Iva. Petašica Ana Ema Švarc dobro se odmorila i zabavila na praznicima i spremna je za učenje.
- Najviše se radujm tehničkom i likovnom – kaže Ana Ema. Zajedno s vršnjacima iz škole piredila je zabavni program dobrodošlice prvašićima i njihovim roditeljima. Svečanom je dočeku nazočio i gradonačelnik Ivan Vrkić poželjevši djeci sretan prvi dan odrastanja.
- Roditelji, učenici i učitelji, vi ste moji partneri i Grad stoji iza vas. Imamo obvezu osigurati vam sve uvjete da možete slobodno kroz igru i učenje stasati i razvijati se te postati korisni građani grada Osijeka – poručio je Vrkić. Istaknuo je kako je i ove godine Grad Osijek izdvojio više od 60 milijuna za nove programe i sadržaje te za infrastrukturu škola – od proširenja OŠ Briješće i sportske dvorane u OŠ Tenja do novog modela produženog boravka kroz koji će zaposliti oko 40 učiteljica. Osvrnuo se i na konačno povećanje broja prvašića u osječkim školama, kojih je ove školske godine 67 više nego lani.
- Usudio bih se reći da je to utješna nagrada. Ne trebamo se zanositi, ipak su to još uvijek male brojke, ali nadamo se da je to pomak prema pozitivnom trendu – kazao je Vrkić. Poslao je poruku i vozačima za povećan oprez u prometu, sada kada će na cestama biti tisuće osječkih školaraca. Tim povodom, u okviru nacionalne akcije "Poštujte naše znakove", Postaja prometne policije Osijek, u suradnji s Glasom Slavonije, prvi se dan škole javila ispred OŠ Dobriše Cesarića u eter Slavonskog radija.
Nakon završetka priredbe učiteljice su djecu povele u razrede, gdje je održan kratki roditeljski sastanak.
- Uvijek bude ugodna i vesela atmosfera, bude i pokoja suza, ali sve je to posve normalno – kaže učiteljica Marijana Leventić.
Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODLAZAK KINEZA IZ OSIJEKA

Zatvara se “Hong Kong”, ostat će samo “Asia centar”

2

BESKUĆNIK PRONAŠAO KROV NAD GLAVOM

Sjenica u Sakuntalinu parku kao prenoćište

3

PROJEKT KOJI TRAJE DUŽE OD ČETIRI GODINE

Sjenjak se u katastru i dalje vodi kao oranica

oglas