Regija
POČELA VANJSKA OBNOVA ŽUPNE CRKVE U BOŠNJACIMA, VRIJEDNA OKO 900.000 KUNA

Pročelju se vraćaju ukrasni elementi
Objavljeno 4. rujna, 2018.
BOŠNJACI

Nakon opsežnih radova na unutrašnjem uređenju i oslikavanju župne crkve sv. Martina biskupa u Bošnjacima, najveće crkve Županjskog dekanata, pristupilo se i obnovi crkve izvana. S obzirom na to da crkva ima status spomenika kulture i pod zaštitom je, radovi se odvijaju prema uputama Konzervatorskog odjela u Vukovaru, ali i u dogovoru s Nadbiskupijskom komisijom za gradnje i obnove crkvenih objekata. Crkva će dobiti novi izgled, predstoji kompletno bojanje crkve zajedno sa zvonikom te vraćanje pročelja u izvorno stanje.


- Investicija je vrijedna oko 900 tisuća kuna jer se moraju vratiti svi oni ukrasni elementi na pročelju crkve koji su bili uklonjeni prijašnjom obnovom. Postoje stare fotografije koje nam je ustupio Konzervatorski odjel iz Vukovara. Sada smo u fazi obnove pročelja i onda bi se pristupilo žbukanju kompletne crkve i bojanju - pojašnjava župnik, vlč. Josip Filipović, dekan Županjskog dekanata. Investicija će se, napominje, isfinancirati ponajprije darovima vjernika, darovima Bošnjačana, te uz veliku potporu Općine Bošnjaci i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture. Početkom lipnja u velikoj radnoj akciji župljana uklonjena je takozvana velika sakristija. Bila je nadograđena na staru crkvu i prema uputama morala se ukloniti kako bi se crkvi prije početka vanjske obnove vratio njezin izvorni oblik.

Župna crkva u Bošnjacima godinama je bila u jako lošem stanju, kapilarna vlaga uništila joj je zidove i počela je propadati. Posljednji je put obnovljena prije 30 godina, ali problem vlage tada nije riješen. Cementna žbuka zatvorila ju je u zidove, a mramorne ploče dodatno su ubrzale podizanje vlage. Samim uklanjanjem žbuke zidovi su prodisali. Preuzimanjem župe, preč. Josip Filipović 2015. pokrenuo je obnovu crkve, uz svesrdnu pomoć župljana. Opsežni i vrlo vrijedni radovi obuhvaćali su sanaciju vlage, unutarnje žbukanje, postavljeno je 20 novih klupa (klecala), uvedeno je grijanje, uređena sakristija, postavljene nove električne instalacije, ozvučenje i rasvjeta, kor je u potpunosti obnovljen i uređen, postavljeni su novi prozori - vitraji… Prema starim fotografijama iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća vraćen je nekadašnji unutarnji oslik, crkva je zabljesnula novim sjajem. Lani je obavljena i restauracija glavnog oltara sv. Martina i zidne slike, završena je i rekonstrukcija novog bočnog oltara Srca Isusova. Stigla je nedavno i nova ispovjedaonica i novi bočni oltar Srca Marijina. Župnik napominje da obnova unutrašnjosti crkve još nije u potpunosti gotova jer ih sljedeće godine očekuje uređenje liturgijskog oltarnog prostora, novi kameni oltar kako bi mogli posvetiti crkvu. M. Lešić Omerović
Nagodinu posveta crkve
Crkva je 1794. sagrađena, ali je samo blagoslovljena. "Planiramo nagodinu, kada završimo kompletnu obnovu, imati i veliku proslavu posvete crkve koja tada slavi 225 godina od izgradnje", najavljuje župnik. Da bi crkva bila posvećena moraju postojati određeni preduvjeti, mora imati stabilan glavni oltar kakav crkva u Bošnjacima nema i zato do sada nije posvećena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana