Regija
POTRAŽIVANJA LOKALACA PREMA RH

Grad Đakovo otpisao državi 2,5 milijuna kn komunalne naknade
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Dok gradska vlast ističe da su iscrpljene sve mogućnosti naplate, oporba uvjerava u naplativost, pa i angažman odvjetnika
ĐAKOVO

Grad Đakovo otpisao je 2,5 milijuna kuna potraživanja prema RH na ime komunalne naknade za više objekata u vlasništvu države na svom području. Odlučilo je tako 13 vijećnika na sjednici Gradskog vijeća kada su vlast i oporba imali suprotna viđenja o (ne)naplativosti - dok pozicija smatra da su iscrpljene sve mogućnosti naplate, oporba drži suprotno. Riječ je o potraživanju od 2011. do kraja 2016. za više objekata među kojima je i zgrada Mimoza, o čijem preuzimanju dvije strane također rezoniraju različito, te više vojnih i drugih objekata. Aktualizira to složenu problematiku kako da lokalci od RH naplate komunalnu naknadu prema (do)sad važećim propisima kojima je regulirano jesu li država, ministarstva, ovdje MORH, obveznici njezina plaćanja ili ne. Dodatno ju je "podgrijala" lanjska odluka Ustavnog suda da država ne može biti izuzeta od njezina plaćanja te to što je više gradova podiglo ustavne tužbe protiv države kako bi se naplatilo, no ne i Đakovo, pa te dvije skupine različito mogu računati na zaostatke - oni koji nisu podnijeli tužbe i izdavali račune naplatu naknade mogu vezivati tek od 2017.



"Nenaplativo"

- Iznos od 2,5 milijuna kuna možda sada bode oči, no iscrpljene su sve mogućnosti naplate. Stoga radimo otpis, hoćemo očistiti stanje obveza, ali i pripremiti situaciju za 17 predmeta kojima želimo riješiti stvari poput čestice za parkiralište budrovačkog groblja, parcelu za zonu Široko Polje i dr. - kaže gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ). Riječ je o česticama u vlasništvu RH koja ih je sprema darovati, no preduvjet za to je da lokalci nemaju potraživanja prema njoj ili da ih se odreknu. "Iako nije bilo pravne osnove, Grad je od 2011. predmetne objekte u vlasništvu RH zaduživao za plaćanje komunalne naknade te je stoga do kraja 2017. nastalo potraživanje za Mimozu od 627.000 i objekte koje koristi MORH od 1,8 milijuna kuna. Budući da u tom razdoblju RH i MORH po tada važećim propisima nisu bili obveznici plaćanja komunalne naknade, potraživanje je nenaplativo", stoji u obrazloženju odluke.
– Grad treba pričekati s otpisom i dalje tražiti mogućnosti naplate, angažirati odvjetnika, a mi samo ovo primiti na znanje - smatra predsjednik oporbenog Kluba "Srcem za Đakovo" Zoran Vinković. Spominjući gradove koji su u naplatu ovog potraživanja od države išli sudskom tužbom, drži da njihov ishod treba vrijediti za sve lokane samouprave. "Jer, Ustav nije parcijalan, da je za jedne ovakav, a za druge onakav", dodaje Vinković.
"Uvodimo red"

– Realno, Grad se ne odriče nekakvog realnog, naplativog novca, samo usklađujemo stanje - nastavlja Mandarić.
– SDP podržava otpis, zakon je takav. Dosad se u gradu neodgovorno ponašalo s imovinom. Dosta je politiziranja. Ovaj otpis nenaplativog dobar je prvi korak - drži Sanja Bježančević (SDP.)
- Ne znam zašto sumnjati da Grad već nije sve isprovjeravao. Ova neuspješna stranica mora se zatvoriti - dodaje Mandarić.
– Drago mi je da Grad nastoji uvesti reda u gradske obveze i prava, a što dosad nije činjeno i čime je oštećen - stav je Josipa Tomičića (HDZ), koji podsjeća da Đakovo nije među gradovima što su podigli tužbe te da mu to ne daje poziciju da naplati potraživanje nastalo do 2017.
– Ovaj iznos mogao se naplatiti da je Đakovo pokrenulo ustavnu tužbu i ušlo u Udrugu gradova. Da je bilo tako, sada ovaj novac ne bi iscurio iz proračuna - drži Ivica Slišković (HDZ).
– Grad je išao na naplatu, pa i na ovrhu, no država se pozivala na zakon - odgovara Vinković.
– Naša je procjena da to nema smisla više gurati - poruka je gradonačelnika Mandarića koji je zapitao: - Možemo gurati i do Strassbourga, no do kada i koliko bi to novca zahtijevalo?
Suzana Župan
Eberhardt: Ucjena države za male čestice
"Protiv sam otpisa, ali razumijem da se ova vlast odlučila za pragmatičnost da bi dobila neku nekretninu, no za mene.je to ucjena od strane države. Sve su to čestice koje se mogu kupiti za male novce, a ovdje se otpisuje 2,5 milijuna kuna", drži Florijan Eberhardt (HSS). "Ispada da mi za otpisanih 2,5 milijuna kuna dobivamo neke sitne čestice, no činjenica je da mi tih 2,5 milijuna nemamo. Ne bih se odrekao keš novca za neku česticu, Mimozu koju treba obnoviti itd. Sve što možemo i moramo, mi naplaćujemo. Ne bismo ovo slali na GV da se može naplatiti, no iscrpljene su sve mogućnosti", kaže Marin Mandarić.
"Svi smo protiv svih!"
– Bez otpisa nećemo doći do bitnih čestica za Vitiku, budrovačko groblje i dr. Drugi način je da gradonačelnik doveze prikolicu do župne crkve i u reklji viče: "Svi smo protiv svih" - ironizirao je zamjenik gradonačelnka Antun Galić (HDZ) na vrijeme Vinkovićeva mandata.
Đakovo nije među gradovima koji su ustavnim tužbama tražili naplatu komunalne naknade i zaostatke od RH
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana