Regija
ZAPOČEO ŠTRAJK U TVRTKI LEISTRITZ

Sindikalni povjerenik dobio otkaz
Objavljeno 4. rujna, 2018.
BELIŠĆE
Od ponedjeljka u 6 sati traje štrajk radnika u tvrtci Leistritz turbinske komponente Belišće d.o.o zbog neuspjelih pregovora oko kolektivnog ugovora. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, kaže da je štrajkaše dočekao prokurist tvrtke s otkazom sindikalnom povjereniku.
- Kao razlog otkaza naveli su da nije radio jednu subotu u travnju, a riječ je o tome da je on otac troje djece, od kojih je jedno starosti do tri godine. Prema Zakonu o radu, radnik koji ima dijete u dobi do tri godine može raditi prekovremeno samo ako za to da suglasnost. No, u tvrtki radniku čim dođe daju da potpiše bjanko suglasnost da može raditi prekovremeno. Međutim, sindikalni povjerenik urudžbirao je u firmi izjavu da to više ne želi - kazao je Iveković. Kao drugi uzrok otkaza navodi da se povjerenik u srpnju u pogonu koristio telefonom, no Iveković kaže da sindikalni povjerenik mora imati pristup telefonu te da mu je taj dan dijete bilo bolesno i čekao je informacije.
- Dodali su i da često nije dolazio subotama, no smatram da je pravi razlog štrajka i njegov sindikalni rad. Zoran Pepić, prokurist, rekao nam je da su već prije donijeli tu odluku, još dok smo vodili pregovore, pa mu nisu htjeli tada dati otkaz. Dakle, da nije došlo do štrajka ne bi bilo ni otkaza - ističe Iveković i najavljuje da će Novi sindikat podnijeti kaznene prijave protiv prokurista i tvrtke jer je onemogućavati radnike u zakonitom štrajku i sprječavati rad sindikata kazneno djelo.
Za sada uprava tvrtke ne popušta pred zahtjevima.
- Članica uprave u Hrvatskoj rekla je da nikada neće pristati na povećanje osnovice. Osnovica se trenutno kreće od minimalne plaće do 3.828 kuna bruto za proizvodne radnike - kaže Iveković i dodaje da je odaziv na štrajk vrlo dobar - uključilo se 28 radnika u prve dvije smjene.
- Riječ je o starim radnicima koji odrađuju od 100 do 130 posto norme. Omjer ljudi koji radi i štrajka je otprilike isti. Imamo oko 50 članova u tvrtki, a za vrijeme štrajka priključilo nam se još nekoliko starih radnika - zaključio je Iveković. Navodi da će štrajk trajati dok se ne postigne prihvatljiv dogovor. Prokurist Pepić kratko je rekao "nemamo komentara". S.Lacić
Možda ste propustili...

PRODAJU SE STARA BELJSKA VINARIJA I NEKADAŠNJA ZGRADA UPRAVE U KNEŽEVU

U Kneževim Vinogradima žele da im se stara vinarija daruje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIRODA POKAZALA ĆUD NA NJIVI KOLARECOVIH

Udar groma na oranici stvorio rupu duboku više od pet metara

2

FASEP U AGLOMERACIJI KOŠKA

EU sufinancira izgradnju sustava odvodnje, sva kućanstva u Koški dobit će besplatan priključak

3

TERRACIBALAE NOVA KREĆE U NOVU PROIZVODNJU I ISPUNJAVA OBEĆANJE

Bubamarci sadili
indijansku bananu