Regija
UDRUGA ROCCO DNEVNO NAĐE 2-3 ŠTENCA, PA I CIJELA LEGLA

Zahvaljujući sredstvima Grada čipiran je 251 pas
Objavljeno 4. rujna, 2018.
VINKOVCI
Grad Vinkovci u lipnju je objavio javni poziv vlasnicima pasa da će financirati troškove cijepljenja protiv bjesnoće, troškove dehelminitizacije i troškove mikročipiranja pasa maksimalnim iznosom od 250 kuna po psu, od čega je 150 kuna za cijepljenje i dehelminitizaciju, 90 kuna za mikročipiranje i 10 kuna za izdavanje putovnice za pse, što je među Vinkovčanima dobro prihvaćeno.
Ovom akcijom gradska administracija željela je pridonijeti smanjenju broja pasa lutalica po gradskim ulicama jer neki bi vlasnici pustili psa na ulicu kako ne bi morali platiti cijepljenje i čipiranje. Ujedno, Grad je želio pomoći onim građanima koji bi voljeli udomiti psa, ali im je trošak čipiranja i cijepljenja previsok.
Do sada, u protekla dva mjeseca, mikročipiran je 251 pas, a ostali koji budu htjeli čipirati pse ne moraju se brinuti jer, poručuju iz gradske uprave, ostalo je još dovoljno novca za ovu svrhu. Akcija će trajati dok se ne potroše planirana sredstva predviđena javnim pozivom gradonačelnika. No, na ovu povlasticu nemaju pravo uzgajivači pasa te vlasnici lovačkih pasmina pasa i dugih pasmina pasa koji su upisani u evidenciju Hrvatskog kinološkog saveza i pod njihovom kontrolom provode razmnožavanje.
Problem napuštenih pasa akutan je već godinama i kod velikog broja pasa pronađenih na ulicama utvrdi se da nisu čipirani, što znači da se zakonska obveza čipiranja ne poštuje. Upravo zbog toga, a kako propisuje i Zakon o zaštiti životinja, jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu čipiranja pasa kako bi se utvrdilo koliko ih je nečipiranih te njihovim vlasnicima naložilo da ispune tu obvezu. Ako je pas pronađen na ulici čipiran, moguće je pronaći vlasnika, a, podsjetimo, kazna za nečipiranje iznosi i do 6000 kuna. Do kraja godine, ili dok se ne potroše sva sredstva, Grad bi trebao dobiti i uvid u problematiku pasa lutalica, ocijeniti koliko je akcija uspjela, a onda i utjecati na rješavanje tog problema.
Vlatka Tuček, aktivistica vinkovačke udruge za zaštitu životinja Rocco, koja se skrbi o šest pasa i mačaka, apelira da svi vlasnici pasa ili mačaka steriliziraju i kastriraju svoje ljubimce kako jednog dana njihovi potomci ne bi završili na ulici, što je sada čest slučaj. Što se tiče kastracije, u udruzi Rocco drže kako Grad ne plaća kastraciju niti postoji odluka o obveznoj kastraciji, ali navode primjer Otoka, gdje Grad financira kastriranje, ali nije precizirano koji će veterirani to obavljati i odnosi li se to samo na pse koji su pod skrbi ljudi s prebivalištem u Otoku.
- Svaki dan pronađemo dva ili tri štenića, pa čak i cijela legla, odbačena u kanalima i dobijemo sedam-osam dojava o napuštenim štencima. Postoji mogućnost smještaja ljubimaca i za to valja platiti 300 do 400 kuna mjesečno. Još je rano govoriti o efektima akcije, ali oni će se pokazati u dogledno vrijeme - kaže Tuček dodajući kako se aktivisti u svojim kućama i dvorištima skrbe i o 10-12 pasa i 15-ak mačaka.
Miroslav Flego
Udruga je prepuštena samoj sebi
“Mi smo prepušteni sami sebi i samo zahvaljujući brizi aktivista naše udruge i ljubavi prema napuštenim životinjama, u gradu je na ulicama manje napuštenih životinja nego što bi ih bilo da nas nema. Pozdravljamo akciju Grada o finacniranju čipiranja i cijepjenja jer će to sigurno motivirati građane da udome psa ili mačku i tako rasterete aktiviste”, kaže Tuček.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana