Regija
RODITELJI U SUDARU S NOVIM TROŠKOVIMA

I bez posla i na minimalcu, za školarce mora biti
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Društvo pomaže djeci iz socijalno ugroženih obitelji, no roditelji koji su "samo" slabijeg imovinskog stanja jedva spajaju kraj s krajem
ORAHOVICA - Poznato je da brojne obitelji koje su u Hrvatskoj nažalost jedva krpale kraj s krajem odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim sutra, no što je s onima koji ostaju i hrabro se bore za sebe i svoje djecu? Školska godina je počela, novi troškovi sami od sebe dolaze jer djeca, svi se slažu, jednostavno moraju imati sve što im je potrebno. U orahovačkoj osnovnoj školi 390 je učenika, od kojih 44 prvašića. Sve njih u školi su prvoga dana dočekali njihovi razrednici i učitelji te ravnateljica Maja Škraba i gradonačelnica Ana-Marija Petin, a pismo dobrodošlice u prvom redu prvašićima, ali i svim učenicima škole, uputio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović. Svi su dakle ponovno, ili prvi put, u školskima klupama, nove životne stranice su otvorene, djeca su spremna, a jesu li i roditelji? Treba reći da je velika razlika između obitelji koje primaju socijalnu pomoć i obitelji slabijeg imovinskog stanja. Djeca obitelji sa "socijalom", primjerice, imaju brojne povlastice, besplatnu prehranu u školskoj kuhinji, besplatne udžbenike... i nekako se sve to skupa lakše prebrodi, a najgore prolaze one obitelji u kojima jedan roditelj radi, s plaćom na minimalcu ili nešto većom.
Obitelj Kolert iz Orahovice ima posebnu priču. Otac Kristijan (35) ne radi već gotovo godinu i pol, a supruga je dobila posao prije nekoliko mjeseci. Ove su godine upisali prvašića, sina Kristijana.
- Ja sam bez posla već dosta dugo, sin je do sada išao u vrtić, nekako smo se krpali. Sada je to druga priča, troškovi su znatno veći. Tražim posao, naravno da ne biram što ću, samo da je raditi bilo što. Više i ne znam koliko sam zamolbi poslao, evo sada baš čekam odgovor iz jedne orahovačke tvrtke gdje sam čuo da će biti zapošljavanja pa se nadam najboljem. Srećom, supruga je pronašla posao pa ćemo nekako izgurati. Sin mora imati sve što mu je za školu potrebno, ja u svakom slučaju idem pomagati u šumi, kositi i što god mogu naći da zaradim koju kunu – priča Kristijan.
Malo smo istražili kako izgledaju troškovi današnjeg roditelja kada počinje školska godina. Ako izuzmemo knjige koje uglavnom financiraju ili sufinanciraju jedinice lokalne samouprave, troškovi pribora za, recimo, jednog prvašića, u što ide pribor za likovni, pernica, torba..., iznose približno 300 kuna. Sve je to nazovimo ‘‘potrošna roba‘‘, a dodajmo još tenisice, obuću i odjeću, cijenu školske kuhinja - sve to na kraju dođe na više od 1000 kuna.
- Moram reći da nam puno znači što barem knjige nismo morali kupovati. To je znatno olakšalo. Suprugina plaća nije velika i uz moju pokoju kunu, to će ići nekako. Ne bojimo se, borimo se, samo neka je dijete zdravo, a mi ćemo već nekako za njega sve priskrbiti – zaključuje Kristijan Kolert.
Obitelj Ribić iz Orahovice ima četvero osnovnoškolaca, od kojih jednog prvašića. Iako oboje supružnika radi, nije lako.
- Imamo tri kćeri i jednog sina. S odjećom je lako, pogotovo za cure, ali sve drugo mora biti. Naravno, djeca su danas navikla imati sve što i njihovi vršnjaci, a ništa nije jeftino. Još k tome svatko se od njih nečim bavi, sportom ili glazbom, pa i tu treba osigurati sve – zaključuje Violeta Ribić.
Vladimir Grgurić
Dijete je najvažnije, nema toga što za njega neću napraviti ili mu kupiti, pa kako bilo, kaže Kristijan Kolert
U obitelji Filipović pet je osnovaca
U obitelji Filipović je osmero djece. I u novoj školskoj godini upisali su jednog prvašića - to je šesti školarac, a peti osnovac u obitelji.

- Odjeću i knjige prenosimo sa starijih na mlađe, ali uvijek se nešto mora kupiti. Ja radim po nadnicama, suprug također, primamo socijalnu pomoć i dječji doplatak i to nas spašava. Bez obzira na činjenicu da djeca imaju neka olakšanja, ipak svatko od njih ima svoje potrebe i želje. Svatko bi htio imati torbu il pernicu s drugim likom - pjevačice, nogometaša i slično - kaže Nada Filipović.

Ako je po učeniku pribor za školu približno 300 kuna, ovoj obitelji samo za tu stavku za pet osnovaca treba 1500 kuna.
troškovi
Pribor, obuća, odjeća, školska kuhinja - bar 1000 kn
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana