Svijet
WOLFGANG PETRITSCH:

Granice u regiji ne smiju se dirati
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Bivši predstavnik međunarodne zajednice smatra da Čović i Dodik ne bi trebali biti na vlasti

Neki bosanskohercegovački političari poput čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prokockali su povjerenje birača i na listopadskim izborima ne bi trebali dobiti priliku nastaviti dosadašnji rad, ocijenio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Wolfgang Petritsch.



Taj austrijski diplomat, dobar poznavatelj prilika u BiH, jer je na dužnosti visokog predstavnika u toj zemlji bio od kolovoza 1999. do svibnja 2002., u intervjuu objavljenom u ponedjeljak na portalu Klix nije štedio riječi kritike na račun Čovića i posebice na račun Dodika predstavljajući ih osobama koje vlast koriste isključivo za osobni probitak. Čović, koji je ujedno sadašnji član Predsjedništva BiH, na listopadskim izborima natjecat će se za još jedan četverogodišnji mandat, a za tu dužnost kani se sada prvi put natjecati i Dodik, koji neprijeporno vlada RS-om. "Iskreno se nadam da će na izborima u listopadu biti izabrani političari koji će biti na usluzi i pomagati građanima BiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, a ne sebično povećavati svoje bogatstvo", izjavo je Petritsch. Petritsch se obrušio na Dodika zbog njegovih pokušaja da smanji razmjere genocida počinjenog u Srebrenici i također njegovih učestalih tumačenja mogućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, uključujući tu pitanje razgraničenja, odnosno izmjene postojećih granica. Dodikova je najnovija teza da bi u tom slučaju "razgraničenje" trebalo obaviti i unutar BiH, što znači definitivno odvojiti RS od ostatka BiH i u konačnici pripojiti RS Srbiji. "Srbija i Kosovo žele rješenje. Ovdje u BiH vidim samo Dodika koji nešto želi, ali on to nikada neće dobiti. Što želi Dodik razmijeniti? I s kim? On je potpuno izoliran, nalazi se na crnoj listi SAD-a i koristi ga još samo službena Moskva da bi ljutila EU. Ali EU se više ne da tako lako provocirati", kazao je Petritsch.
Objasnio je da bi potencijalni sporazum između Beograda i Prištine mogao biti sastavljen uz pravno obvezujuću deklaraciju država nastalih na području bivše Jugoslavije i Albanije o nedovođenju u pitanje granica tih zemalja, posebice u kontekstu činjenice da još nisu konačno riješena granična pitanja između BiH i Hrvatske te Srbije.Hina
Vrlo skeptičan
“U dijalogu koji vodi EU prvi put se govori o mirnoj razmjeni teritorija. Tu sam vrlo skeptičan. Ali ako dvije države predstave plan koji je prihvatljiv za njihove građane, i ako je EU s tim suglasan, onda se taj plan mora ozbiljno uzeti u razmatranje. Međutim, mora se osigurati da to nema utjecaja na susjedne države, primjerice na BiH, Makedoniju ili Crnu Goru”, kazao je Petritsch.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AMERIKANCI OSRAMOĆENI U SIRIJI

Kurdi gađali vojsku SAD-a krumpirima

2

PREMA SVEMU SUDEĆI, BRITANIJA IZLAZI IZ EU-A 31. LISTOPADA

Boris Johnson pokušat će pogurati sporazum s EU-om

3

ALEKSANDAR VUČIĆ:

Srbija u ovim granicama neće priznati Kosovo