Novosti
SASTANAK O SUKCESIJI

Hrvatska i Srbija najviše potražuju imovine JNA
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, hrvatski vojni eksperti Ministarstva obrane izračunali su da je imovina bivše JNA vrijedna 70 milijardi dolara, od čega Hrvatska traži nadoknadu u vrijednosti od 10 milijardi dolara – osam od Srbije i dvije milijarde od Crne Gore. Više pojedinosti o raspodjeli pokretne imovine propale vojske bit će poznato 13. rujna, za kada je u Beogradu sazvan sastanak Međuresorne radne skupine za provođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji.
- Zagreb je do sada jedini javno istupio sa zahtjevima, ali i dalje nije imenovao svog predstavnika u Mješovitoj radnoj skupini. Od veljače, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, "pljušte" zahtjevi iz Hrvatske za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanaderima... Kako tvrde, više od 80 posto flote bivše JRM završilo je u Boki kotorskoj, a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda Jadran i MiG-a 21 Rudolfa Perešina – pišu Novosti. Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže kako će dogovor biti jako težak jer "Hrvati, a i druge komšije, nastupit će sa stavom kako je Srbija od JNA uzela sve za sebe, pri čemu se manipulira vrijednošću vojne tehnike".
Miroslav Flego
Svi žele stanove
- Koplja će se posebno lomiti oko stanova kojima je raspolagala JNA u svim republikama. Hrvati ustraju kako je od resursa JNA Srbiji pripao najveći dio znanstvenih kapaciteta, prije svega Vojnotehnički centar u Žarkovu, Tehničko-opitni centar, VMA... I tu treba očekivati neku vrstu zahtjeva ili prijedloga za kompenzaciju - kaže Radić i dodaje kako će i Slovenci Srbiji praviti probleme jer je JNA pri povlačenju iz Slovenije u listopadu 1991. dio naoružanja i tehnike ostavila na čuvanje tamošnjim vlastima, a, tvrdi Radić, postojao je dogovor, “oročen do završetka sukcesije državne imovine, ali to pitanje nikada nije do kraja zatvoreno“. Srpski mediji spekuliraju kako se vrijednost imovine bivše JNA može utvrditi samo uvidom u dokumentaciju nekadašnjeg SSNO-a koja je pohranjena u Srbiji.
Možda ste propustili...

NADBISKUP HRANIĆ ZA SUSRETA S NOVINARIMA:

Kao da smo zarobljeni u tami Velikoga petka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

2

UGRADNJA PREMOSNICA

Vrkić danas na operaciji u KBC-u Rebro

3

PROVOKACIJA UPERENA PROTIV HRVATA

Ratni zločinac Šešelj najavio kongres SRS-a u Hrtkovcima