Mozaik
PJENUŠAC SE VRAĆA KUĆI

Slatina - grad prvog hrvatskog pjenušca
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Priča o slatinskom pjenušcu priča je o jednom od prvih izvoznih proizvoda Slatine

"Pjenušac se vraća kući" naziv je prve kulturno-povijesne manifestacije u službi brendiranja Slatine kao grada prvoga hrvatskog pjenušca, što je gradonačelnik Denis Ostrošić najavio kao jedan od glavnih zadataka u službi turističkog razvoja grada. Manifestaciju su organizirali Grad Slatina, gradska Turistička zajednica i Zavičajni muzej.


Priča o slatinskom pjenušcu priča je o jednom od prvih izvoznih proizvoda Slatine, koji se u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća našao na plemenitaškim stolovima diljem Europe.

Slatinski biser

U znak sjećanja na građansko vrijeme kad je knez Schaumburg Lippe u Slatini pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina, poduzetnik Ivan Halas pokrenuo je proizvodnju pjenušca Slatinski biser. Prema riječima ravnateljice Zavičajnog muzeja Dragice Šuvak, od 1864. do 1912. godine u slatinskom Starom podrumu postojala je tvornica pjenušavog vina bijele i ružičaste boje, koje se proizvodilo od grožđa sorte kadarke na slatinskom području, i to je bila prva tvornica pjenušca na hrvatskom tlu. Krajem 19. stoljeća tvornica je imala oko 15.000 boca proizvedenog pjenušca. Od 1912. godine pa do danas pjenušac se nije proizvodio u komercijalne svrhe.
– Iza takvih uspješnih priča uvijek stoji veliki rad, zalaganje i znanje mnogih pojedinaca u vinogradarstvu i podrumarstvu, a napose znanje stručnjaka kakav je bio Otto Rockhror. Posredovanjem njegove praunuke Jasne Nosso, Zavičajni muzej Slatina obogaćen je medaljama koje je njezin pradjed osvojio upravo za vrhunsku kvalitetu svog pjenušca, prvoga koji je proizveden u Hrvatskoj.
Obiteljske priče

Medalje su bile pohranjene u zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, a ustupljene su Zavičajnom muzeju Slatina na trajnu posudbu. Tako su Slatini vraćene tri medalje: brončana medalja s likom Leopolda I. koju je Otto Rockhror osvojio u Bruxellesu u Belgiji 1888. godine na Natječaju u znanostima i industriji, zatim brončana medalja s likom Franje Josipa I. koju je osvojio 1890. godine na Poljoprivrednoj i šumarskoj izložbi u Beču, te srebrna medalja s likom Franza Ferdinanda koju mu je 1894. godine u Beču dodijelio Savez za promicanje poljoprivrednog znanja - ispričala je Dragica Šuvak.
Praunuka upravitelja Rockhrora Jasna Nosso tom je prigodom iznijela svoja sjećanja iz obiteljskih priča i naglasila kako su se medalje napokon vratile na mjesto gdje i pripadaju, u Slatinu. Osim medalja, ona je ravnateljici Šuvak uručila i fotografije na kojima je prvi upravitelj tvornice pjenušca Otto Rockhror i njegov nasljednik Ljudevit Kostantinović koji je nastavio raditi kao upravitelj podruma, zatim spomenar bake gospođe Nosso te njezinu lepezu, zapise i sjećanja.

Petar Žarković
Prvi kontakti
Prve kontakte između gospođe Nosso i slatinskog Muzeja uspostavila je Helena Hegediš, čija obitelj već više od petnaest godina održava grob predaka Jasne Nosso na slatinskom groblju. Gospođi Nosso u ime Grada Slatine na ovom povijesnom "povratku pjenušca kući" zahvalili su gradonačelnik Denis Ostrošić i vlasnik slatinske vinarije Stari podrum Ivan Halas, koji joj je poklonio bocu "novog" pjenušca Slatinski biser. Na svečanosti su bili i predstavnici Općine Višnjan, koja je organizirala festival pjenušca, a cijeli događaj završen je nastupom osječkih glazbenika Dore Vestić i Georgea McGigija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE ZLATNE ARENE PULA FILM FESTIVALA

Prvi put u povijesti za film i režiju nagrađena je - žena

2

EPSKO PUTOVANJE NIZOZEMCA

Električnim autom prešao
101.000 km kroz 33 države

3

NA PRVOM KONCERTU HDS-OVA JAZZ.HR CIKLUSA 2019/2020

Dave Holland, Zakir Hussain i Chris Potter stižu u Zagreb