Mozaik
SLATINSKI ODRED IZVIĐAČA LISICE NA PAPUKU

Savršena šuma - skriveni biser u Parku prirode
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Prekrasan ugođaj uz prekrasno društvo, za pitanje “Ko to more platit!?”

Članovi slatinskog Odreda izviđača Lisice bili su na sedmodnevnom logorovanju u kampu Duboka na Papuku. Voditelji Denis Cukor, Boris Presečan i Igor Kardoš te pomoćni voditelji Dina i Jozo odveli su izviđače na mjesto koje se pokazalo da je kao stvoreno upravo za njih. A smjestili su se negdje na livadi koja se skriva na mjestu koje su vrlo „zemljopisno“ opisali kao savršenu šumu, na savršenom brdskom dijelu, uz savršeni potok, među savršeno zelenim obroncima.


– Nije Velika, ali je pokraj Velike i sasvim je dovoljno mjesta za sve putnike namjernike, kojih nema mnogo jer je manje poznata od jednako prekrasnoga, ako ne i prekrasnijeg Jankovca, svoga starijeg i mnogo poznatijeg brata s druge strane brda - opisao je Denis Cukor mjesto gdje su Lisice postavile svoje šatore. Mjesto se zove Duboka, što već i samo po sebi implicira određene asocijacije. Iako skriveni od pogleda (jer Duboka je duboka), kažu da iz Duboke možete kamo želite, jer toliko je staza, dobro obilježenih i utabanih, do kaskadnih slapova, do staroga grada ili do papučkih vrhova. Slapovi nameću pitanje otkud ova ljepota u Slavoniji, sa staroga grada pokušavate vidjeti bosanske planine, a među ozbiljnim osvajačkim pothvatima je i najviši Papuk sa svoja 954 metra visine.
U vrijeme kad se dojmovi još nisu slegnuli (a ima ih!), Denis jednom rečenicom ocjenjuje cijeli tjedan logorovanja u prirodi: Prekrasan ugođaj u prekrasnom ambijentu uz prekrasno društvo, onako, za pitanje „Ko to more platit!?“
U kampu su uživali Lorena Bujdo, Ivan Bujdo, Silvio Mumlek, Viktorija Velić, Lucija Presečan, Tena Presečan, Anja Kosijer, Damjan Matančić i Ivan Šantak. Zajedno sa svojim voditeljima, oni su sudjelovali u različitim i izviđačkim igrama i natjecanjima, šetali po papučkim šumovitim obroncima, obavljali izviđačke straže, polagali vještine i slične standardne aktivnosti, imali su „šumski party“, ali i izlazak u grad, a bilo je čak i spašavanja životinja.
– Oprema je sad već postojana i na nekoliko prijetnji pljuskom nebo je dobilo samo odmahivanje rukom. Možda je zbog toga svagdje okolo padalo, a nas tamo dohvatilo je malo samo posljednji dan, tek toliko da ne idemo suhi kući. Ukratko, bilo nam je odlično i definitivno preporučujemo svima koji nisu bili da posjete ovaj mali skriveni biser u Parku prirode Papuk, a mi se odmah pišemo za repete - kaže Denis. Slatinske Lisice zahvaljuju Parku prirode Papuk, kažu od šefa do čistačice, na gostoprimstvu i dodaju: „Bilo je za još!“ Zahvaljuju i Gradskom društvu Crvenoga križa Slatina na prijevozu, svima koji su donirali hranu, pekmeze, sokove i drugo te engleskoj udruzi Pro Life na šatorima, jer oni su im bili nužni, a sada ih više ne moraju posuđivati.
– Hvala bivšem članu Josipu i Dini iz Osijeka na gostovanju, drugi put dobit će više posla! Voditelji slatinskih izviđača ističu da djeca i mladež aktivnostima u izviđačkom pokretu upoznaju prirodu, druženjem se socijaliziraju i uče korisne vještine za kasniji svakodnevni život. Osim logorovanja, kakvo je bilo nedaleko od Velike, slatinske Lisice bave se i drugim različitim aktivnostima. Tako su na slatinskom Vidikovcu zajedno s Klubom urbane kulture sredinom kolovoza organizirali kamp Vidikovac s prikazom izviđačke opreme, izviđačkom igraonicom i drugim „izviđačkim hitovima“. Dakako, bilo je i roštilja, a najpopularnije su bile pečene kobasice na štapu. A kad se smračilo, pod zvjezdanim nebom gledali su film, kako sami kažu, „u izviđačko-kamperskom ozračju“. Krajem travnja Lisice su obilazile grad s namjerom da očiste ako nešto treba očistiti. Kažu, vidjeli su još neke ljude s vrećama po gradu, ali nisu znali tko su oni. Utvrdili su da je grad manje prljav nego prije, na nekim dječjim igralištima uopće nije bilo smeća, pa nisu imali što pokupiti, a posebno su pohvalili ljude koji se brinu o igralištima u Lovačkoj ulici, kod Šumarije i kod Kreminca, jer ta su igrališta bila najčišća. Na gradskim su izletištima zamijetili da je starog smeća sve manje, što znači da se više i češće čisti, što je za svaku pohvalu.
Odred izviđača Lisice svake godine, sada već tradicionalno, sredinom prosinca odlazi u Zagreb po Betlehemsko svjetlo mira, a potom ga izviđači šire po gradskim institucijama i nastavljaju dijeliti do Badnjaka svim zainteresiranim građanima. Lisice sa zadovoljstvom zamjećuju da je zainteresiranost za Betlehemsko svjetlo mira svake godine sve veća.
Petar Žarković
Možda ste propustili...

HRVATSKA DELEGACIJA ZA EUROSONG

Plesač Diego Siquera dio je Rokovog tima

SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ZAGREBU

Na 29. Animafest stiže 400 filmova iz čak 45 zemalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NICHOLAS LYNDHURST

Ne može više gledati “Mućke”

2

EKIPA FILMA “UFURAJ SE I PUKNI” U OSIJEKU

Volimo kad nam kažu da se dugo nisu ovako nasmijali

3

MYA-LECIA NAYLOR

Umrla mlada britanska glumica