Autoglas
NAKON LANJSKE POZITIVNE POSLOVNE GODINE

Izlazak Aston Martina na burzu posljedica Brexita?
Objavljeno 4. rujna, 2018.

Britanski proizvođač luksuznih vozila Aston Martin objavio je prošlog tjedna da namjerava izaći na Londonsku burzu i time okončati zaokret u svom poslovanju tijekom kojeg je ponovno počeo profitabilno poslovati. Bude li uspješan, to će postati prvi izlazak na burzu jednog britanskog proizvođača vozila nakon mnogo godina, nakon što su poznate marke poput Jaguara, Bentleyja i Rolls-Roycea već prodane stranim vlasnicima.


Inicijalna javna ponuda (IPO), koja će slijediti iste korake kao i Ferarijeva, mogla bi valorizirati Aston Martin na pet milijardi funti ili 6,4 milijarde dolara. Aston Martin prošle je srijede podnio registracijski dokument britanskom regulatoru financijskog tržišta kao prvi korak za IPO, a prospekt izdanja bit će objavljen oko 20. rujna. Plan izlaska na burzu uključuje prodaju udjela postojećih dioničara, uglavnom kuvajtskih i talijanskih fondova, pri čemu će free-float biti najmanje 25 posto.
Čelnik Aston Martina Andy Palmer kazao je Reutersu da se nada da će izlazak na burzu biti dovršen do kraja godine, a to bi se trebalo poklopiti s planiranim postizanjem dogovora Britanije i EU oko izlaska iz Unije. Aston prodaje otprilike 25 posto svojih vozila u EU-u, a proizvodi ih u svom pogonu u središnjem dijelu Engleske. No, Palmer ne smatra da bi Brexit, čak i ako će uključivati nametanje carina na trgovinu između EU-a i Britanije, mogao imao velik utjecaj na samu kompaniju.
- Možemo demonstrirati da Brexit nema velik utjecaj na nas. Ako će biti carina na uvoz u Europu, postojat će onda i carine za naše konkurente koji izvoze u Britaniju, stoga bismo mogli izgubiti djelić tržišta u EU-u, a povećati u Britaniji - izjavio je Palmer.
Aston, koji je godinama poslovao s gubitkom, prošle je godine zabilježio dobit, prvi put od 2010. godine.
Kompanija je prošlog tjedna objavila da je ostvarila polugodišnju prilagođenu brutodobit od 42 milijuna funti, uz rast prihoda od 8 posto, na 445 milijuna funti. Ta engleska kompanija očekuje da će ove godine prodati između 6200 i 6400 vozila, a u srednjem roku planira povećati prodaju na približno 10.000.
Osim proizvodnje automobila, Aston Martin odlučio se na - stanogradnju! Riječ je o gradnji stambenog kompleksa na 55 katova na ekskluzivnoj lokaciji u Miamiju s 391 apartmanom i prekrasnim pogledom na Atlantski ocean. Zgrada će biti gotova 2021., a najjeftiniji apartman, s jednom spavaćom sobom, stajat će 600.000 dolara.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana