Kultura
IZLOŽBA U MLU OSIJEK 6. RUJNA

Prostori naracije i imaginacije
Objavljeno 3. rujna, 2018.
U četvrtak, 6. rujna, u MLU u Osijeku u 19 sati bit će otvorena skupna međunarodna izložba (Ne)postojanost prostora - Prostori naracije i imaginacije, koja problematizira opisne, formalne, simboličke, psihološke i sociološke aspekte teksta u formiranju dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih prostora u djelima suvremenih vizualnih umjetnika. Tekst i likovnost dva su načina dočaravanja prostora, kako fizičkoga tako i mentalnoga, a izložba se fokusira na različite mogućnosti njihove interakcije. U vizualno-tematski dijalog postavljena su djela u kojima tekst generira njihove formalno-oblikovne karakteristike s onima gdje je tekst primarni nositelj sadržaja, odnosno naracije. Kao polazišnu referencu kustosi izložbe uzimaju rad Josipa Vanište iz 1964. kojim je ovaj umjetnik sliku i njezin prostor dematerijalizirao, sveo na tekst ispisan pisaćim strojem na papiru kao svojevrsnu meta-uputu za njezino izvođenje. Od trenutka kada je Vaništa ostvario "najradikalniji domet hrvatske umjetnosti 20. st." međusobne se interakcije vizualnih, prostornih, tekstualnih te verbalno-auditivnih aspekata nastavljaju prožimati i u radovima narednih generacija hrvatskih umjetnika. Izložba uključuje hrvatske i austrijske umjetnike, s idejom propitivanja je li i u kolikoj mjeri – u uvjetima globalizacijskih, virtualizacijskih i migracijskih procesa.
Izlažu: Eva Beierheimer & Miriam Laussegger, Antonio Grgić, Jochen Höller, Paulina Jazvić, Anto Jerković, Željko Jerman, Željko Kipke, Anatol Knotek, Brigitte Kowanz, Ivica Malčić, Vlado Martek, Martina Miholić, Ana Mušćet, Gloria Oreb, Roman Pfeffer, Damir Sokić, Philipp Timischl, Ivan Tudek, Josip Vaništa, Anabel Zanze, Hannes Zebedin.
Filmski program uključuje radove Gustava Deutscha, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca a.k.a Antonija G. Lauera, Željka Kipkea, Ivana Ladislava Galete, Helene Schultheis Edgeler, Mladena Stilinovića. Finissage je 10. studenoga u sklopu Dana austrijske kulture u Osijeku. N.Vek.
Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

GRADSKI MUZEJ POŽEGA 

Povijest bolesti u antičkom svijetu

STUDIJSKA IZLOŽBA VJENCESLAVA RICHTERA U VENECIJI

Izložba projektanta Tvornice Saponia u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠEN 20. VUKOVARSKI FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Poveznica grada Vukovara s europskom glazbom

2

STUDIJSKA IZLOŽBA VJENCESLAVA RICHTERA U VENECIJI

Izložba projektanta Tvornice Saponia u Osijeku

3

PREMIJERNO IDUĆEG ČETVRTKA U TEATRU EXIT

"Dvije crte plavo" Sare Moser i Svetlane Patafte