Kultura
NATJEČAJ ZA MLADE FILMAŠE

Među mentorima i Dalibor Matanić
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Europska komisija otvorila je natječaj mladim redateljima iz EU-a i nudi im priliku svoj kratkometražni film snimiti uz mentorstvo priznatih filmskih redatelja i nepovratnu novčanu potporu od 7500 eura. Mladi u dobi od 18 do 35 godina mogu se prijaviti do 31. listopada, a stručni žiri odabrat će 10 finalista. O konačnom odabiru pet filmova koji će se snimiti odlučit će građani.
U prijavama treba opisati ideju za kratki film na jednu od pet ponuđenih tema - mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao.
Uz Matanića, žiri čine i Matthias Hoene, Tomasz Konecki, Yorgos Zois i Zaida Bergroth, a za svaku od pet ponuđenih tema odabrat će dva najbolja filmska koncepta.
Među 10 finalista građani EU-a glasovanjem preko posebne online platforme odabrat će pet pobjednika koji će snimiti svoje filmove. Svaki pobjednik bit će nagrađen nepovratnim novčanim iznosom od 7500 eura u svrhu produkcije, snimanja i montaže filma, a u radu će ih mentorirati jedan od članova žirija.
Osim toga, petero nagrađenih mladih redatelja bit će pozvano svoje filmove prikazati na svečanosti otvorenja u lipnju 2019.
- Natječaj je dio dvogodišnje kampanje #EUandME kojoj je cilj pokazati kako EU omogućava svojim građanima, a osobito mladima, da ostvare svoje potencijale. Petoro etabliranih europskih redatelja to je već učinilo svojim kratkim filmovima, među kojima je i Dalibor Matanić, na što smo osobito ponosni. Hrvatska ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj pristići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagrade - rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva EK-a u Hrvatskoj. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“CGK11_18” VLADIMIRA NOVAKA U KAZAMATU

Močvarnost kazamatske atmosfere uz Dravu, trsci vraća njezinu prirodnost

2

CIKLUS “LJUDI KOJI SU ZADUŽILI SLATINU”

Pjesnik, novinar, publicist profesor Petar Žarković

3

14. SUSRET GRAD - TO STE VI, POSVEĆEN SINIŠI GLAVAŠEVIĆU

Nastup u gradu najsvjetilijih imena hrvatske medijske humanosti