Kultura
16. festival svjetskog kazališta od 15. do 29. rujna

Buljan: Od dokumentarnog fikcijskog teatra do krajnjeg intelektualnog užitka
Objavljeno 4. rujna, 2018.

ZAGREB

Na konferenciji za medije umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan predstavili su program ovogodišnjeg, 16. festivala svjetskog kazališta koji će se održati od 15. do 29. rujna u HNK-u u Zagrebu. Bit će izvedene predstave: Pet lakih komada redatelja Mila Raua (CAMPO), Macbettu redatelja Alessandra Serre (Teatro Sardageno) i Richard III. redatelja Thomasa Ostermeirea (Schaubühne).

Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je kako je festival u početku osmišljen kao mjesto informiranja domaće publike o onome što se događa u Europi i svijetu dok je hrvatska scena bila još uvijek prilično izolirana, ali i kao mjesto usporedbe i osobnog pozicioniranja u europskom i svjetskom teatru. Naglasila je kako usprkos tome što je budžet smanjen, i ovogodišnje izdanje ponovo u Zagreb dovodi neke od najvažnijih kazališnih umjetnika.
Prva predstava bit će Pet lakih komada (Five Easy Pieces), u kojoj redatelj postavlja priču o životu belgijskog ubojice djece Marca Dutrouxa. Riječ je o jednom od najznačajnijih europskih redatelja u posljednjem desetljeću čiju meteorsku karijeru karakterizira to što je on najznačajniji predstavnik dokumentarnog teatra. Sve su njegove predstave bazirane na stvarnim povijesnim, aktualnim, životnim pričama. Nije riječ o suhom dokumentarizmu, nego ih u jednom fikcionalnom laboratoriju pretvara u veliko i značajno kazalište, dodao je. Predstava je postala zaštitni znak Mila Raua, a njegova je posebnost što uključuje djecu i tinejdžere u dobi od osam do 13 godina, koji utjelovljuju sve uloge u priči o najvećem belgijskom zločincu, koja će hrvatskoj publici pokazati koje su sve mogućnosti današnjeg kazališta, do koje su granice mladi izvođači superiorni glumci u umjetničkom, izvedbenom i emocionalnom smislu.
Shakespeareov Macbeth na sardinijskom dijalektu postavljen je u maniri elizabetanskog kazališta - glumačku postavu čine samo muškarci. Predstavu je Talijanska udruga kritičara proglasila najboljom talijanskom predstavom 2017. Serra je ideju pronašao u regiji Barbariga na Sardiniji fotografirajući karneval, pronašavši brojne analogije između Shakespearova remek-djela i sardinijskih karnevalskih maski.
Predstava Richard III. novo je viđenje jednog od najranijih Shakespeareovih djela u kojemu se redatelj ne ograničava na demonizaciju psihotičnog masovnog ubojice, već nudi portret moćne društvene elite rastrgane unutrašnjim nemirima, iz kojih se pojavljuje izopačeni diktator. Predstava se poigrava svim značenjskim silnicama koje izlaze iz klasičnog pristupa Shakespeareu, ali novi prevoditelj i adaptator je opet slavni Marius von Mayenburg, a kruna svega genijalna uloga Larsa Eidingera.
U tri jako različite predstave publika će vidjeti najbolje od dokumentarnog fikcijskog teatra, fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija, u suludoj mješavini koja podsjeća na koreografirano plesno dramsko kazalište, do krajnjeg intelektualnog užitka u Richardu III. Thomasa Ostermeiera, naglasio je Buljan. N.Vek.

 

Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...

UČENICA OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE KONTESA DORA NAŠICE

Državna prvakinja je Lana Prišć

Najčitanije iz rubrike