Svijet
NASTAVAK OBRAČUNA S FRANCOM

Španjolci žele isto računanje vremena kao u Lisabonu i Londonu
Objavljeno 3. rujna, 2018.

Španjolska socijalistička vlada nastavlja obračun s ostavštinom diktatora Francisca Franca pa nakon odluke o premještanju njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja pokraj Madrida razmatra i pomicanje sata unatrag, čime bi se u Madridu vrijeme računalo kao u Lisabonu i Londonu.


"Dvanaest je sati, jedan je sat manje na Kanarima", može se čuti na radijskim i televizijskim vijestima iz 1942. godine. General Franco tada je izjednačio mjerenje vremena s onim u Berlinu, gdje je na vlasti bio Adolf Hitler. Na Kanarskim otocima, španjolskom teritoriju uza zapadnu obalu Afrike, vrijeme se nastavilo mjeriti kao u Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sada, 76 godina poslije, kazaljke u Španjolskoj mogle bi se vratiti unatrag.
"To je komplicirana tema, kontroverzna i zanimljiva. Ona je na dnevnom redu ove vlade", rekla je Isabel Celaá, glasnogovornica španjolske vlade i ministrica obrazovanja.
Kada kazaljke na satu glavnog madridskog trga Puerta del Sol pokažu 10 sati, to je isto vrijeme kao i u Zagrebu, Bruxellesu, Berlinu, Parizu, Rimu i većini zemalja Europske unije. Španjolski socijalisti, međutim, smatraju da je prirodna zona Madrida ona u kojoj kazaljke tada pokazuju 9 sati kao u Lisabonu, Londonu, Dublinu i Rabatu, glavnom gradu susjednog Maroka.
Svijet je podijeljen na 24 vremenske zone nakon međunarodne konferencije o meridijanima održane 1884. u Washingtonu. Ideja da se Španjolska vrati u svoju zonu zaživjela je nakon što je u petak Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, najavio mogućnost ukidanja pomicanja sata u Europskoj uniji. Naime, od 1996. sve zemlje EU-a pomiču sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku, a vraćaju ga posljednje nedjelje u listopadu. Europska komisija najavila je da će predložiti ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje, a odluka o tome koje će vrijeme biti odabrano, ljetno ili zimsko, spada u nadležnost država članica i ne može biti propisana na razini EU-a. H/D.Pav.
TRI VREMENSKE ZONE U EU-u
Europljani od 1996. usklađeno pomiču kazaljke jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku, a vraćaju ga posljednje nedjelje u listopadu.

Zemlje EU-a prostiru se u tri vremenske zone i sve one pomiču i vraćaju sat u isto vrijeme, ali svaka od njih slobodno može donijeti odluku u kojoj će vremenskoj zoni biti. Europska komisija u petak je objavila preliminarne rezultate javnog savjetovanja o sezonskom pomicanju kazaljki u Europi, u kojem je sudjelovalo 4,6 milijuna građana. Velika većina, njih 84 posto, izjasnila se da treba odustati od pomicanja sata, a većina unutar te većine želi da se zadrži ljetno računanje vremena cijele godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLJSKA ZABRINUTA ZBOG TRUMPOVIH NAJAVA

U SAD-u ilegalno živi oko 80.000 Poljaka

2

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA NA BLISKOM ISTOKU

Kina želi da SAD obustavi "ekstremni pritisak" na Iran

3

KINA

Potres u Sečuanu ubio 11 osoba