Svijet
REPUBLIKA SRPSKA ODBILA OTVARANJE TRIJU PRIHVATNIH CENTARA

Dodik prijeti deportacijom migranata smještenih u srpskim selima u BiH
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ne želi primiti migrante, koji u BiH postaju sve veći problem. Nakon što je u svibnju jasno dao do znanja vlasti Federacije BIH kako na teritoriju RS neće dopustiti otvaranje triju prihvatnih centara za migrante, jer, smatra, postoji "pakleni plan da se u BiH zadrži dobar broj migranata", sada se protivi i smještaju migranata u selima na području Bosne i Hercegovine.
Naime, vlasti Federacije naselile su migrante u sela gdje su sada ili nekada Srbi bili u većini. Dodik je zgrožen jer neki od njih će, kaže, zatražiti azil i nakon pet godina postati državljani BiH i dobiti pravo glasa i glasat će, smatra šef RS, za Izetbegovićevu stranku. Za svoju televiziju, RTRS, ponovio je kako "migranti mogu samo proći kroz Republiku Srpsku, ali nikako se tu zadržavati" i dodao da je "u tom kontekstu apsolutno neprihvatljivo da se na teritoriju RS prave sabirni centri za njih".
- Vijeće ministara odredilo je da jedan sabirni centar bude u Zalužanima, jedan u Bijeljini i jedan u Trnovu, ali mi smo to odbili pa su federalne vlasti odlučile smjestiti migrante u srpska sela u FBiH, u kojima bi trajno ostali - tvrdi Dodik, dodajući kako je među migrantima "velik broj sigurnosno opasnih osoba" i poručio da je rješenje migrantske krize u BiH deportacija i "kao član Predsjedništva BiH, što ću sigurno biti, tražit ću njihovu deportaciju".
Dodik je početkom lipnja za beogradsku Politiku izjavio kako "samo naivni vjeruju da je BiH slučajno otvorena baš sada za migrante" i podsjetio kako je još prije pet godina upozorio da se u Sarajevu prave "arapska naselja".
- Onda su ovi iz Saveza za promjene govorili da izmišljam stvari kako bih skrenuo pozornost s nekih drugih tema. I što se dogodilo minulih godina? Netko je pogriješio, oni ili ja - rekao je Dodik i objasnio kako je "sada ista situacija s problemom migranata" i "svi znaju da oni ne mogu izići iz BiH, samo se neki prave naivni, pa to ne vide". Podsjetio je kako je zbog toga "hermetički zatvorena hrvatska granica, kao i slovenska, mađarska i austrijska i nitko ne može proći". Predlaže da BiH "u cijelosti zatvori granice i ne dopusti migrantima ulazak na svoj teritorij" prema Orbanovu modelu. M.Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSLAVA DANA PADA BASTILJE

Na paradi i "leteći vojnici"

2

DEPORTACIJE EKSTREMISTA

Rusiji predano 33 djece žena IS-a

3

NARUŠENA SIGURNOSNA ARHITEKTURA

EU: Zabrinuti smo zbog povlačenja Rusije iz INF-a