Ekonomija
DANKO KONČAR O ULJANIKU

Prepuštam im sve ako pronađu bolje rješenje
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Poduzetnik Danko Končar, čiju je tvrtku Kermas energija Uprava Uljanika izabrala za strateškog partnera, komentirajući natpise kako Vlada traži novog partnera za tu pulsku grupu, rekao je za Hinu da ako oni koji su ga izabrali misle da imaju bolje rješenje i kvalitetnijeg strateškog partnera, odmah je spreman prepustiti im svu odgovornost, pri čemu ne bi postavljao nikakve zahtjeve osim povrata pozajmice.
Primjetno je da je Vlada nezadovoljna manjkom suradnje s tvrtkom Kermas energija i činjenicom da niste izravno htjeli sudjelovati u kreditu za plaće radnika?
- Kermas energija nije dužna dati nikakav novac Uljaniku prije odluke Bruxellesa o planu restrukturiranja, a čak i tada ne postoji obveza dokapitalizacije tvrtke, ako odlučimo drukčije. To su nepobitne činjenice koje su definirane prilikom izbora za strateškog partnera. Unatoč tome, mi smo dali spomenutu pozajmicu od 12,6 milijuna eura ili sto milijuna kuna kojom je upravo državni proračun spašen gubitka od 120 milijuna eura jer se nisu aktivirala državna jamstva. Taj naš novac sada je u opasnosti. Nakon toga smo, shvaćajući ozbiljnost situacije oko manjka novca za plaće bili spremni izložiti se još jednom i dali smo zahtjev za kredit HBOR-u, koji je odbijen zbog toga što ne mogu oni kreditirati tu namjenu, iako smo dali vrlo jasan zalog. Dakle, mi smo partner koji surađuje, i koji se razumno ponaša. Ali pustimo što je bilo, Vlada je srećom izdala jamstvo i omogućila isplatu plaća. No, svjesni smo da je to kratkoročno rješenje i da se moramo okrenuti dugoročnom rješenju.

Jeste li ozbiljno zainteresirani za Uljanik brodogradilište?

- Na to pitanje sam odgovorio djelom, a ne riječima. Zar mislite da bi Kermas energija posudila svojih sto milijuna kuna, a ništa me nije obvezalo da to učinim, i tom pozajmicom spriječila kraj Uljanika, a da nismo ozbiljni? Ta posudba omogućila je nastavak gradnje broda, a samim time i posao ljudima u škveru, ali i spriječila aktivaciju državnih jamstava i gubitak 120 milijuna eura iz proračuna. Ima li ozbiljnije poruke? Naš stav je jasan, želimo pomoći Uljaniku, hrvatskoj brodogradnji, imamo plan i viziju, ali ne možemo sami. Država treba biti naš snažan partner i to su posljednja dva slučaja pokazala. H