Zdravlje
STUDIJA: KRVNE GRUPE

Enzimi iz crijevnih bakterija mogu krvnu grupu pretvoriti u 0
Objavljeno 3. rujna, 2018.
U hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za provjeru krvne grupe pacijenta
Znanstvenici vjeruju da su u laboratorijskim testiranjima otkrili siguran način promjene krvne grupe darivatelja u univerzalni tip "0", koji je često potreban u hitnim transfuzijskim slučajevima kada dođe do nestašice određenih krvnih grupa, piše BBC.
Znanstvenici su objasnili da su u laboratorijskim testiranjima koristili enzime što ih stvaraju crijevne bakterije i njima su uspjeli učinkovito transformirati krvnu grupu A u krvnu grupu 0. Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizirati neku biokemijsku reakciju u živim organizmima.
Znanstvenici sa sveučilišta British Columbia kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro. Objasnili su da su uz pomoć enzima iz crijevnih bakterija uspjeli ukloniti antigene s površine darivateljevih crvenih krvnih stanica (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0. Njihovo uklanjanje u ovom je procesu iznimno važno jer spomenuti antigeni mogu prouzročiti kobnu imunosnu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imunosni sustav primatelja krvi "pomisliti" da darivatelj s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano tijelo.
U izvanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za provjeru krvne grupe pacijenta kojemu je hitno potrebna krv, zbog čega transfuzijske službe na zalihi moraju imati osiguranu dovoljnu količinu krvne grupe 0. Zamisao o promjeni krvne grupe, uz pomoć enzima, nije novost. Znanstvenici s British Columbije na njoj rade već neko vrijeme. Jedan od njih, Stephen Withers, koji je rezultate istraživanja iznio na kongresu Američke udruge kemičara i biokemičara u Bostonu, objasnio je kako se pokazalo da su enzimi crijevnih bakterija najučinkovitiji u ovom procesu. "Optimističan sam jer imamo vrlo zanimljivog ‘kandidata‘ kojim se darovana krv može pretvoriti u tip 0. Naravno, pred nama je još puno kliničkih istraživanja koje moramo obaviti da bismo bili sigurni kako neće biti nikakvih štetnih posljedica, no zasad sve izgleda obećavajuće", kazao je Withers.
Kako ne bi došlo do neželjenih i kobnih posljedica i potencijalnog smrtnog ishoda u slučaju davanja "pogrešne" krvne grupe, znanstvenici su podsjetili na nekoliko činjenica, prenosi Live Science. Četiri su glavne krvne grupe: 0, A, B i AB.
A grupa može donirati A i AB krvnoj grupi, no može primati A i 0 grupu. B grupa može donirati B i AB krvnoj grupi, ali može primati B i 0 grupu. AB grupa može donirati samo AB krvnoj grupi, a može primati krv od sve četiri krvne grupe.
0 grupa može donirati svima, ali može primiti samo krv osobe s 0 krvnom grupom. Krvne su grupe nasljedne i nepromjenjive karakteristike našeg organizma. Krvna je grupa 0 "univerzalni donor" jer nema antigena na svojim staničnim membranama. Odnosno, u eritrocitima krvne grupe 0 nema nikakvog faktora koji bi razarao tuđu krv, pa ljudi te grupe mogu donirati krv svima.
Hina
Krvne su grupe nasljedne i nepromjenjive karakteristike našeg organizma
Najčitanije iz rubrike