Zdravlje
ISTRAŽIVANJE - LIJEK ZA MRŠAVLJENJE

Tablete "sveti gral" u borbi protiv pretilosti?
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Lorkaserin je prvi lijek za mršavljenje koji se smatra dugoročno sigurnim za zdravlje srca

Tableta za mršavljenje koja sadrži lorkaserin proglašena je potencijalnim "svetim gralom" u borbi protiv pretilosti, nakon što je studija pokazala da ne povećava rizik od teških srčanih bolesti.


Znanstvenici tvrde da je lorkaserin prvi lijek za mršavljenje koji se smatra sigurnim za zdravlje srca pri dugoročnoj primjeni, zbog čega bi regulatori mogli odobriti propisivanje lijeka u britanskom sustavu javnog zdravstva (NHS), prenosi The Irish Times.
Lorkaserin se uzima dva puta dnevno i suzbija apetit stimulirajući mozak da stvori osjećaj sitosti.
U američkoj je studiji sudjelovalo 12.000 ljudi te je grupa koja je uzimala lijek prosječno smanjila težinu za više od četiri kilograma u 40 mjeseci.
Promjena navika

Dodatna je analiza pokazala neznatnu razliku u testovima oštećenja srčanih zalistaka kod osoba koje su koristile lorkaserin.
Tam Fry iz Nacionalnog foruma za pretilost kaže kako je lijek mogući "sveti gral" u liječenju pretilosti.
"Mislim da je to stvar koju su svi tražili", dodao je Fry.
"Mislim da će biti nekoliko svetih gralova, ali ovo je ‘sveti gral‘, i to onaj koji je zasigurno bio u primislima mnogih stručnjaka već dugo vremena", ističe Fry. Međutim, prema Fry, promjena u životnim navikama mora biti korijen promjene.
Američka Agencija za hranu i lijekove 2012. odobrila je uporabu lorkaserina za neke odrasle osobe.
Lijek se u SAD-u prodaje od 2013., a cijena mu je između 220 i 290 dolara mjesečno.
Istraživanje je vodila dr. Erin Bohula, stručnjakinja za kardiovaskularnu medicinu iz bolnice "Brigham and Women" povezane sa sveučilištem Harvard. "Pacijenti i njihovi liječnici bili su, zbog dobrih razloga, zabrinuti oko upotrebe lijekova protiv pretilosti. Postoji povijest ozbiljnih nuspojava takvih lijekova", rekla je.
Osim srčanih komplikacija, postoji zabrinutost da lijekovi za mršavljenje mogu izazvati mentalne probleme.
O rezultatima studije raspravljalo se u nedjelju na kongresu Europskog kardiološkog društva u Muenchenu, što je objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine".
Veća stopa mršavljenja

Studija je pokazala gubitak od pet posto težine u 39 posto slučajeva, nakon godinu dana uporabe lorkaserina, dok je u grupi koja je uzimala placebo, takav gubitak težine nastupio u 17 posto slučajeva. Nadalje, osobe koje su uzimale lorkaserin u manje su slučajeva razvile dijabetes. Točnije, njih 8,5 posto, dok je u placebo grupi u 10,3 posto slučajeva došlo do razvoja dijabetesa.
Testovi srčanih zalistaka učinjeni su kod 3270 sudionika istraživanja te nisu pronađene nikakve razlike između dviju grupa.
Suicidalne misli, ili slično ponašanje, zabilježene su kod 21 osobe koje su uzimale lorkaserin te kod 11 osoba iz grupe koja je uzimala placebo. Međutim, osobe koje su uzimale lorcaserin imale su povijest depresivnosti.
Istraživači navode: "Među pretilim pacijentima ili pacijentima s prekomjernom težinom, koji imaju aterosklerotične kardiovaskularne bolesti ili pacijentima s povećanim rizičnim faktorima za razvoj kardiovaskularnih bolesti", oni koji su konzumirali lorkaserin imali su dugoročno veću stopu gubitka težine, nego oni koji su uzimali placebo.
Viša stopa mršavljenja postignuta je bez povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, navode znanstvenici.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...