Zdravlje
POJAČANO ZNOJENJE

Kako odabrati dezodorans?
Objavljeno 3. rujna, 2018.
S toplim ljetnim danima i pojačanim znojenjem, upotreba dezodoransa postaje još važnija. No, njemački časopis Oekotest, testirao je 27 dezodoransa i antiperspiranta na tamošnjem tržištu te u šest proizvoda pronašao štetne alumijske soli, parfeme, silikone i sastojke dobivene iz nafte.
Razlika u cijeni nije bila presudna za kvalitetu, jer je i kod najbolje i najlošije ocijenjenih bilo skupljih i jeftinijih. Neki su proizvođači pismeno odgovorili na pitanje kada će izbaciti sporne sastojke iz svojih proizvoda.
Iz Garniera kažu kako su ocjene pojedinih proizvoda temeljene na prisutnosti pojedinih sastojaka, no bez procjene njihovih različitih koncentracija, što, tvrde, odaje dojam paušalnog pristupa tematici. Iz Beiersdorfa odgovaraju kako deo sprej za osjetljivu kožu Eucerin ne postoji na hrvatskome tržištu niti će ovdje biti u prodaji. Za dezodorans NIVEA Invisible for Black & White tvrde kako koncentracije sastojaka i način korištenja proizvoda nisu uključeni u ovo ocjenjivanje. Na kupcima, dakle, ostaje odluka koliko trajno i rizično sredstvo protiv znojenja žele, čemu prethodi pomno čitanje deklaracija na tim proizvodima. Antiperspiranti blokiraju izlučivanje žlijezda znojnica, stoga se upotreba ovakvih preparata ne predlaže na dulji period. Uporabu svakako treba prilagoditi pojedinom korisniku i pridržavati se naputaka navedenih na pakiranju. Kozmetički preparati konstantno se podvrgavaju ispitivanjima podnošljivosti, a kod ovih je to iznimno važno jer je dokazano da antiperspiranti blago iritiraju kožu, a dezodoransi mogu izazvati alergijske reakcije. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike