Zdravlje
ZNANSTVENICI TVRDE

Uske gaće smrt su za spermije, nosite bokserice
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Muškarcima koji žele postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što komotnijeg donjeg rublja, poput bokserica, jer preuske gaće ubijaju spermije, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni u časopisu Human Reproduction. U usporedbi s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju puno veći broj i koncentraciju spermija, a i njihova je pokretljivost puno bolja.
Tim znanstvenika koji je vodila Lidia Minguez-Alarcon s harvardske T.H. Chan škole za javno zdravstvo u Bostonu proveo je istraživanje na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi između 18 i 56 godina, čije su se partnerice ondje liječile od neplodnosti.
Utvrdili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermija bila 25 posto veća od one u skupini ispitanika koji su nosili slip gaće.
Razlog tomu je, smatraju znanstvenici, niža temperatura oko testisa, a otprije je poznato da uspješna proizvodnja spermija zahtijeva temperaturu koja je oko četiri Celzijeva stupnja niža od prosječne tjelesne temperature.
Pojednostavljeno, slip gaće drže testise "stisnutima" i preblizu tijelu, što je uzrok smanjenja broja spermija. Pritom se testisi više zagrijavaju, a to nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.
To je potvrdio i profesor emeritus Richard Sharpe s edinburškog sveučilišta, koji se bavi znanstvenim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Sharpe nije bio uključen u američku studiju. S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ashely Grossman te dodaje da su rezultati studije dovoljno važni za tako malu životnu promjenu..H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike