Zdravlje
DJECA I ORALNO ZDRAVLJE

Za ljepotu zubi važna je dobra oralna higijena
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Pravilna prehrana te uporaba preparata fluora osnovni su preduvjeti za sprječavanje karijesa

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zubi i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju.


KEP indeks dobar je pokazatelj oralnog zdravlja, a čini zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zubi. U većini zemalja Europske unije taj broj kreće se između 0,5 i 1,5. Prema najnovijim podatcima dobivenim od Centralnog informatičkog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske u posljednje dvije godine, KEP indeks kod šestogodišnjaka iznosi 4,14, čime Hrvatska s Bugarskom dijeli posljednje mjesto u Europi. Godine 2013. u Osječko-baranjskoj županiji KEP indeks kod djece u dobi do šest godina iznosio je 1,4, a kod mladih od 9 do 19 godina 0,9.
Prvi mliječni zubi niču u dobi oko šest mjeseci. U većini slučajeva to su donji središnji sjekutići. Slijede gornji središnji i bočni sjekutići, pa donji bočni sjekutići, tako da s navršenom prvom godinom dijete ima ukupno osam zubi. Nakon njih niču prvi mliječni kutnjaci, zatim očnjaci i na kraju drugi mliječni kutnjaci. Mliječni zubi su manji i bjelji od trajnih. Opće je pravilo da će djetetu za svakih navršenih šest mjeseci života niknuti otprilike četiri zuba, te da donji zubi najčešće niču prije gornjih. Mliječni zubi niču obično u paru po jedan s desne i s lijeve strane čeljusti – sve dok svih 20 ne ispune usta, po 10 u svakoj čeljusti, što se događa kad dijete ima dvije i pol do tri godine.
Izmjena zubi

Oko četvrte godine donja čeljust i kosti lica počinju rasti, stvarajući prostore između mliječnih zubi koje nazivamo dijastemama. To je prirodan tijek rasta koji osigurava potrebno mjesto za šire trajne zube koji će izniknuti. Potpuni zubni niz ostaje u ustima do šeste, odnosno sedme godine života, kad započinje izmjena zubi. Između 6. i 12. godine u ustima se nalaze i mliječni i trajni zubi istovremeno, pa to nazivamo mješovita denticija.
Iako se mliječni zubi zadržavaju samo kratko vrijeme u ustima, oni imaju višestruko važnu ulogu jer daju licu estetski izgled, pomažu u razvoju pravilnog govora, omogućuju jasan i razumljiv govor, pravilan rast i razvoj čeljusti te dobro žvakanje, što je preduvjet dobre probave, čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike te omogućavaju trajnim zubima nicanje u zdravom okruženju, kako karijes i infekcije s mliječnih zubi ne bi prouzročili štetu trajnim zubima koji se razvijaju ispod njih. Zdravlje zubi i prevencija karijesa u ranoj dječjoj dobi najznačajniji su čimbenik oralnog zdravlja u kasnijoj životnoj dobi i dobar model za svekoliku promociju zdravlja i zaštitu od bolesti primjenom mjera prevencije temeljenih na znanju.
Prvi dentalni pregled

Briga o oralnom zdravlju djece ponajprije je povjerena roditeljima i ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta. Svakodnevna higijena zubi, pravilna prehrana s kontroliranom konzumacijom međuobroka bogatih šećerima te uporaba preparata fluora osnovni su preduvjeti za sprječavanje pojave karijesa na zubima. Uz pravilnu i redovitu higijenu za zdravlje i ljepotu zubi važni su i redoviti odlasci doktoru dentalne medicine. Nicanje prvog zuba ujedno je i vrijeme za prvi pregled. Roditelji obično vode računa o kontrolama kod pedijatra, ali i prvi dentalni pregled, kao i svi ostali koji bi trebali uslijediti u okviru sustavne brige o oralnom zdravlju, jako je važan za cjelokupno zdravlje djeteta. Prvi pregled trebalo bi obaviti najkasnije do navršene prve godine. Prvi je pregled više namijenjen roditeljima jer će dobiti dragocjene informacije o prehrani i higijeni.
Edukacija o održavanju pravilne oralne higijene, edukacija o pravilnoj i zdravoj prehrani koja omogućava razvoj zubi i kostiju općenito, kao i navikama odgovornim za zdravlje čine važan dio zdravstvenog odgoja djece.
Doc. dr. sc. Senka Samardžić, dr. med., specijalist javnog zdravstva
Edukacija o održavanju pravilne oralne higijene čini važan dio zdravstvenog odgoja djece
Najčitanije iz rubrike