Zdravlje
OSVJEŠTENIJI U PROMETU

Ne vozite djecu u školu
Objavljeno 3. rujna, 2018.
Roditelji su često jako zabrinuti zbog opasnosti koje na njihovu djecu vrebaju u prometu. Zamišljeno dijete koje izleti pred automobil trčeći za loptom klasična je noćna mora. I stoga ne čudi da mnogi voze djecu u školu, iako je ona od doma udaljena samo nekoliko minuta hoda.
Ali to im neće pomoći, kažu stručnjaci i psiholozi. Pogrešno je, kažu oni, držati djecu pod staklenim zvonom što je duže moguće za njihovo dobro, pretpostavljajući da će kao stariji automatski postati osvješteniji u prometu. "Roditelji helikopteri (koji se tako nazivaju jer lebde iznad svoje djece) izazivaju nam velike probleme", kaže Petra Roedler, glasnogovornica njemačke udruge koja promovira sigurnost u prometu.
Ironično, prezaštitnički orijentirani roditelji djecu čine manje sigurnom, kaže Roedler, upirući prstom posebno u učestalost roditelja-taksista, majki i očeva koji djecu voze do školskog praga. Pritom će nerijetko parkirati na ‘zebri‘ i ugroziti druge sudionike u prometu. Najbolje je dijete otpratiti do škole pješice, kaže stručnjakinja za sigurnost u prometu Hannelore Herlan. "Djeca se moraju naviknuti na to da su aktivni sudionici u prometu".
Stalno taksiranje uskraćuje im tu važnu lekciju, naglašava Herlan. Škole moraju učiti djecu kako da budu sigurnija u prometu, ali i roditelji moraju učiniti svoje, napominje dječji psiholog Michael Winterhoff. "Psiha se razvija jedino iskustvom. Ne možete malom djetetu nacrtati promet. Moderni roditelji žele ukloniti što je moguće više brige s dječjih leđa, ali razvoj osobe tako ne funkcionira", objašnjava Winterhoff. Gotovo 90 posto prometnih nesreća u Njemačkoj u kojima su djeca skrivila nesreću, zbilo se prilikom njihova prelaska ceste. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike