Novosti
ALARMANTAN PODATAK

Pokušaj samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto
Objavljeno 1. rujna, 2018.
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je 625 osoba počinilo samoubojstvo, od kojih 157 žena i 468 muškaraca, a u istom razdoblju pokušaj je samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto, istaknuto je u petak, u povodu obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava 10. rujna.
Godišnje u svijetu suicid počini gotovo milijun ljudi, a više si ih oduzme život nego pogine u svim ratovima, terorističkim napadima i ubojstvima zajedno, ističe u priopćenju udruga Životna linija, koja će organizirati hrvatsko obilježavanje Svjetskog dan prevencije samoubojstava.
U Koprivničko-križevačkoj županiji ukupan broj počinjenih samoubojstava svih životnih dobi porastao je tijekom 2017. za čak 94,4 posto, dok je u nekim drugim županijama zabilježen pad. Iz udruge napominju da je problem suicida ujedno i velik demografski problem jer utječe na smanjenje stanovništva u uvjetima poražavajućeg općeg demografskog stanja (iseljavanje, nizak prirodni prirast od -4,1 u 2017.). Također, ističu iz udruge, do sada u Hrvatskoj na tom području nije dovoljno učinjeno. "Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima", kazao je predsjednik udruge Životna linija Tin Pongrac.
Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, zbog podizanja svjesnosti o potrebi prevencije samoubojstava na globalnoj razini. Volonteri udruge Životna linija upalit će na taj dan 625 svijeća (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu, u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine umrle počinivši samoubojstvo. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema suicida u Hrvatskoj. H
Tin Pongrac

predsjednik udruge Životna linija

Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima.