Svijet
PRIŠTINA ODLUČNO PROTIV MIJENJANJA GRANICA

Kosovskim Srbima nude model poput onog u Južnom Tirolu
Objavljeno 1. rujna, 2018.
Vučić prognozira kako "Beograd neće dobiti ništa u pregovorima s Prištinom"

Nakon dogovora kosovskog predsjednika i premijera, Hashima Thacija i Ramusha Haradinaja, kako Priština ne pristaje na mijenjanje granica razmjenom teritorija i razgraničenje, prištinska je administracija u javnost izišla s novim prijedlogom rješenja kosovskog pitanja. Kako doznaju beogradske Večernje novosti, vlasti u Prištini uvelike u zapadnim veleposlanstvima predstavljaju svoje rješenje za status neovisnog Kosova u kojemu bi položaj Srba bio uređen prema uzoru na Južni Tirol u Italiji. Beogradski dnevnik nagađa da ako Albanci dobiju potporu ključnih zapadnih zemalja za taj svoj plan, "to znači kako će naša strana i predsjednik Aleksandar Vučić praktički ostati izolirani u višemesječnim naporima da konačno dođe do razrješenja povijesnog čvora uz održiv sporazum i obostrane kompromise“. Srpski mediji podsjećaju kako se još ranije kao rješenje spominjao model Južnog Tirola, ali za cijelo Kosovo u odnosu za centralnu Srbiju. No, sada Priština tu opciju predlaže za područje sjevera Kosova, gdje su Srbi većina i do sada tamo Priština nije imala prevelike ingerencije. Srpska strana u tom prijedlogu iščitava podlost Prištine jer time izbjegavaju obvezu dogovorenu prije deset godina o osnivanju zajednice srpskih općina, a što je za Beograd još opasnije, ovim prijedlogom, ako se provede u stvarnost, "zaokružuje suverenitet na cijelom teritoriju i time stvara uvjete i mjesto u UN-u".


- Ako uz pomoć Zapada ovo postane i službeni prijedlog Albanaca, dogovor bi bio praktički nemoguć i time bi se klizilo u rizik da Beograd i Vučić budu optuženi za krah pregovora s nesagledivim posljedicama, i za Srbiju i za njega osobno – ocjenjuju Večernje novosti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno najavio kako je rješenje pitanja Kosova njegov životni cilj, po čemu će ostati upisan u povijest Srbije, za zagrebački Globus je izjavo kako "svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo, ali ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da vratim što se može, pa da to na kraju ne ispadne kao potpuni poraz ili potpuni gubitak".

Europska komisija, kako doznaju Večernje novosti iz dobro obaviještenih izvora u Bruxellesu, u načelu bi se složila s korigiranjem granica u dogovoru između Beograda i Prištine, ako bi to podrazumijevao konačni sporazum dviju strana.
Miroslav Flego
Model Južnog Tirola
Južni Tirol, u odnosu prema državnoj vlasti u Rimu, ima primarne ovlasti u kulturi, dječjim vrtićima, socijali, prometnicama, lokalnom javnom prijevozu, stambenim naseljima, turizmu, obrtništvu, trgovini, industriji, poljoprivredi, civilnoj obrani i parkovima prirode, a sekundarne u sportu, školstvu i zdravstvu, dok su obrana, policija, sudstvo i financije u državnim rukama. Južni Tirol je Mirovnim ugovorom nakon okončanja Prvog svjetskog rata pripao Italiji, što Austrija nije primila s odobravanjem, pa je spor Beča i Rima trajao više desetljeća, sve do 1971., kada je Južni Tirol dobio široku autonomiju, a Beč se obvezao kako se neće upletati u unutrašnje stvari Italije. No, i danas neke austrijske desničarske stranke sanjaju o Južnom Tirolu kao dijelu Austrije.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRITISAK NA BIH

Traži se izručenje protivnika režima Recepa Erdogana

2

FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona

3

PRIZNAO KRIVNJU

Grk ubio američku znanstvenicu