Crna kronika
NASTAVAK VELIKE POLICIJSKE AKCIJE "TELUM"

Policija kod više osoba u Slavoniji pronašla arsenal ilegalnog oružja i mina
Objavljeno 1. rujna, 2018.

Arsenal ilegalnog oružja oduzela je policija u Slavoniji nakon što je prikupila još informacija u okviru akcije kodnog imena "TELUM", vezane uz krijumčarenje oružja iz Hrvatske u Njemačku te planiranjem proširenja "posla" i na Švicarsku i Belgiju.


Istraga je nastavljena u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji, pri čemu je pretraženo više od 50 kuća, stanova i drugih prostorija te vozila. Kazneno je prijavljeno deset osoba zbog ilegalnog oružja te još trojica zbog ilegalnog duhana. U Vukovaru su policajci pretražili 32 doma te 13 automobila, i pri tome pronašli tri automatske puške, pet pušaka M48, jednu puškostrojnicu, strojnicu, malokalibarsku pušku nepoznate marke, dva prigušivača za pušku, deset ručnih bombi, 10 upaljača za bombe, četiri tromblonsko-trenutne mine, 1,2 kilograma eksploziva TNT, 9054 komada različitog streljiva te više komada različitih dijelova vatrenog oružja.
- Od četiri osobe koje su ilegalno posjedovale oružje i streljivo oduzete su 23 lovačke puške, deset lovačkih pištolja, dva revolvera i jedan plinski pištolj, za koje oni kod kojih su pronađeni nisu imali oružni list za držanje i nošenje vatrenog oružja. Također, kod jedne osobe pronađeno je i 72,3 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija, zbog čega je podnesena kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine. Protiv pet osoba podnesene su kaznene prijave zbog sumnje na nedopušteno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a protiv tri osobe podnesene su prekršajne prijave iz Zakona o oružju - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
U Brodsko-posavskoj županiji policajci su u kući i automobilu 57-godišnjaka iz Nove gradiške pronašli veću količinu streljiva i vatrenog oružja te manju količinu minsko-eksplozivnih sredstava. Pri pretragama na području Slavonskog Broda i općine Bebrina kod 52-godišnjaka i 67-godišnjaka policajci su pronašli više komada vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i veću količinu raznog streljiva. Kod 22-godišnjaka s područja općine Bebrina pronađeno je više komada vatrenog oružja i pripadajućeg streljiva. Protiv 57-godišnjaka, 52-godišnjaka, 67-godišnjaka i 22-godišnjaka policija će podnijeti odgovarajuće kaznene i prekršajne prijave. Također, pri pretrazi kod 44-godišnjaka i 29-godišnjaka u Slavonskom Brodu pronađeno je ukupno 69 kilograma sitno rezanog duhana te dvojcu slijede kaznene prijave.
U Osječko-baranjskoj županiji pretraženi su domovi triju osoba. Kod jedne osobe s područja Našica pronađena je malokalibarska puška s optikom nepoznate marke i spremnikom sa šest komada streljiva te jedna puška marke "Sava Kranj" s optikom i četiri komada streljiva. Protiv Našičana slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Našicama.
Podsjetimo, akcija TELUM provedena je u lipnju ove godine u suradnji hrvatske policije sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i policajcima iz Njemačke i Švicarske, u suradnji s Europolom. Tijekom višemjesečne istrage uhvaćena su dva specijalizirana krijumčara oružja pripadnika ove skupine te se nastavilo prikupljanje dokaznog materijala.
Utvrđeno je da su pripadnici ove kriminalne skupine i ostale prijavljene osobe u razdoblju od 19. rujna 2016. do 18. lipnja ove godine prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, pet ručnih bombi i oko 600 komada streljiva različitog kalibra), za što se procjenjuje da su ostvarili ili mogli ostvariti dobit u iznosu od najmanje 500.000 kuna.
Osim spomenutog vatrenog oružja i eksplozivnih tvari, policajci su 18. lipnja, u koordiniranoj i sinkroniziranoj akciji u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, uhitili 19 osoba u Hrvatskoj te po jednu u Njemačkoj i Švicarskoj. U Hrvatskoj je pronađen arsenal ilegalnog oružja, a u Njemačkoj poluautomatska puška i pakiranje streljiva različitog kalibra ukupne težine 15 kilograma. Uz to, kod jednog pripadnika organizirane skupine u Hrvatskoj pronađena je veća količina novca u apoenima u američkim, australskim i kanadskim dolarima, u švicarskim francima, švedskim krunama, te 55.000 eura.
Sandra Lacić
Europol je u Hrvatsku tijekom lipnja poslao svojeg stručnjaka zbog formiranja tzv. Mobile Officea
Možda ste propustili...