Mozaik
NUTRICIONISTICA IVANA ŠIMIĆ PREDSTAVLJA PRVO STRUČNO ŠTIVO O VEGANSKOJ PREHRANI DJECE

Knjiga Biljna prehrana djece vrtićke dobi
Objavljeno 1. rujna, 2018.
U povodu ZeGeVege festivala, Prijatelji životinja, u suradnji s nutricionisticom Ivanom Šimić, objavili su vrijedno stručno štivo o veganskoj prehrani djece vrtićke dobi, prvo takve vrste na hrvatskome jeziku. Na predavanju u petak, 7. rujna 2018. u 18 sati na ZeGeVege festivalu, na glavnome zagrebačkom trgu, mag. nutr. Šimić govorit će o tome kako se profesionalno usmjerila na biljnu prehranu i o završenoj edukaciji o biljnoj prehrani, odnosno diplomi s prestižnog sveučilišta eCornell s pomoću koje je postala certificirani nutricionist za biljnu prehranu.
Veći dio predavanja posvetit će knjizi „Biljna prehrana djece vrtićke dobi”. Vodeći se sve većim porastom zahtjeva za biljne obroke, knjiga donosi mnoštvo korisnih informacija te sažete smjernice i recepte za prehranu djece vegana – od potreba za nutrijentima u prehrani i načina planiranja obroka, preko uputa za lakše pronalaženje veganskih proizvoda na policama trgovina, do praktičnih savjeta u kuhanju poput okusnih zamjena za jaja i mlijeko.
Mag. nutr. Šimić ističe: „Knjiga je namijenjena ponajprije djelatnicima u vrtićima kako bi djeca vegani dobila kvalitetne biljne obroke i služi kao nadahnuće za raznovrsne recepte koji nam sve više trebaju u vrtićima bez obzira na prehrambeni stil djece. Knjiga može biti korisna i svakom roditelju.”
U Hrvatskoj je velik problem neupućenost djelatnika koji rade s djecom te roditelji vegetarijanci i vegani često nailaze na otpor i probleme. Iako je među stanovnicima Hrvatske trenutačno više od pet posto vegetarijanaca i vegana, a njihov broj stalno raste, taj rast ne prati i osposobljenost stručnjaka u području prehrane i zdravlja kako bi mogli pružiti objektivne informacije o pravilnoj veganskoj prehrani. Također, u Hrvatskoj, za razliku od drugih europskih država, djeca u vrtićima nemaju osigurano pravo na veganski obrok, pa često ostaju gladna.
Zbog navedenih razloga ova knjiga bit će ponuđena javnim institucijama koje više ne mogu negirati i ignorirati rastući broj odraslih i djece koji se hrane veg(etarij)anski. Nakon prvoga predstavljanja knjige na ZeGeVege festivalu, očekuju se predstavljanja za nutricioniste, liječnike i vrtićko osoblje. Prijatelji životinja knjigu će poslati i na adrese svih vrtića u Hrvatskoj.
Posjetitelji ZeGeVege festivala tako će moći čuti nešto o veganstvu u trećoj životnoj dobi, o veganstvu i životu u pokretu, životu bez otpada, saznati kako jednostavno biti zdrav i fit vegan te naučiti kako napraviti veganske mađarice, čupavce, čokoladne praline i druge slastice, sir od suncokretovih sjemenki, omlet ili pohani kruh bez jaja itd. Osim predavanja i radionica, uz nastupe plesnih skupina, edukativne sadržaje i primamljivu ponudu restorana i više od sto štandova, ZeGeVege je 7. i 8. rujna nezaobilazni izvor pozitive za sve. J.Kn.
Možda ste propustili...

MARIN JURIĆ ČIVRO, NASTUPA U “A STRANI” NA HRT-U

Prvo ću izdati još nekoliko singlova, a slijede i nastupi

HRVATSKA LEGENDA U DALEKOM JORDANU

Arsenova ploča prodaje se na buvljaku u Ammanu

HRVATSKA KNJIGA “NADA” NA YALEU I COLUMBIJI

Među najboljim omotima na svijetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUROPSKO NATJECANJE U SLASTIČARSTVU

Ivankovčanka Irena Bunčić osvojila slatko europsko zlato

2

GDJE JE NESTAO?

Nitko ne zna gdje je Kevin Spacey

3

OD SRIJEDE U SERIJI “NA GRANICI” NOVE TV

Osječanka Sara
Moser glumi načelnicu