Kultura
FESTIVAL KOJI IMA IZRAVNU POTPORU ASIFA-e

"Biciklisti" i "Manivald" nagrađeni u Hirošimi
Objavljeno 1. rujna, 2018.

Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi ove se godine po 17. put održao od 23. do 27. kolovoza. Biciklisti u režiji Veljka Popovića dobili su posebno priznanje žirija, dok je Manivald Chintis Lundgren također primio posebno priznanje koje mu je dodijelio međunarodni žiri.
Nagradu za Bicikliste ugledni estonski animator i karikaturist Priit Pärn obrazložio je ovim riječima: “Ako u istom filmu mogu vidjeti ultra brze bicikliste, predivne stražnjice i polugolog kapetana onda je to to! Nagrada je osigurana!”
Inače, riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske.
Inače, osim Priita Pärna, ove su godine u međunarodnom žiriju bili i Ishu Patel (Kanada), Oxana Cherkasova (Rusija), Isabelle Favez (Švicarska) te Masao Maruyama (Japan) - sve redom svjetski poznati i priznati animatori.
Posebno priznanje Manvaldu isti taj međunarodni žiri dodijelio je zbog “uporabe jednostavnog dizajna i pokreta glavnih protagnosita zbog kojih se pitamo što će se dogoditi sljedeće. Redateljica je pametno (u)bacila 'udicu' u ovaj, na prvu, spor film koji ubrzo nakon toga postaje jako uzbudljiv.”
Manivald je nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić, koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli...
Uz ova dva, u Japanu su prikazana još četiri domaća naslova. Filmski festival u Hirošimi osnovan je 1985., održava se bijenalno i danas je jedan od najvažnijih festivala animacije na svijetu. Uz Annecy, Ottawu i zagrebački Animafest jedan je od festivala koji imaju izravnu potporu ASIFA-e, krovne međunarodne institucije za animirani film. N.Vek.

NA485 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDAVANJE MARKA JOVANOVCA

Približio kreativni proces: “Od priče do slikovnice”

2

PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI DOGAĐAJ 19. SEZONE KAZALIŠTA ULYSSES

Premijera komada “Tko se boji Virginije Woolf” na Brijunima

3

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL

Otvorenje uz avangardni plesni ansambl iz Kine