Sport
POSLJEDNJI DAN PRIJELAZNOG ROKA

Osijek dovodi Ćavara iz Eintrachta, pregovara se s Ninom Galovićem
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Marijan Ćavar je mladi BiH reprezentativac koji će u Gradskom vrtu biti na posudbi uz mogućnost otkupa

Klubovi koji misle još pojačavati momčad, a među njima je i Osijek, mogu to učiniti još samo danas jer prijelazni rok završava u ponoć. Nije neobično što se dosta poslova vezanih uz transfere obavi baš u posljednji trenutak jer se tada zna popuštati tvrdoglavosti onih koji prodaju ili se igra na "sve ili ništa" onih koji kupuju, a igrači koji su bili neodlučni ili imali više opcija za nastavak karijere prisiljeni su donijeti konačnu odluku.


Upravo zbog toga i NK Osijek je čekao te posljednje dane prijelaznog roka, kako bi eventualno ostvario neke od svojih ciljeva na nogometnoj tržnici. Nekoliko je imena u optjecaju, a koja će od njih, prije nego što sat otkuca ponoć, osvanuti u Gradskom vrtu, ostaje vidjeti.

Ćavar stiže na posudbu

Trenutačno je dolasku u Osijek najbliži mladi reprezentativac BiH Marijan Ćavar (21). Njega je Osijek imao na radaru i želio ga zimus dovesti u svoje redove, ali on se odlučio za odlazak u redove Eintrachta iz Frankfurta. No, kada nije išlo izravno, u osječkom prvoligašu iskoristili su zaobilazni put da ga dovedu u svoje redove. On će, ako bude prošao na liječničkom pregledu, biti u Osijeku pod istim uvjetima kao Roger M‘Pinda na posudbi uz mogućnost otkupa nakon njezina isteka. Naravno, hoće li Osijek aktivirati mogućnost kupnje, ovisit će o tome hoće li se Ćavar prvo nametnuti treneru Zoranu Zekiću, a onda i kakav će dojam ostaviti na terenu. Osim oko Ćavara Osijek je obavio i određene razgovore oko dolaska stopera Nine Galovića iz Dinama Minsk. On je već duže na ciljniku osječkog prvoligaša. Riječ je o 26-godišnjem srednjem braniču koji je najveći dio svoje karijere proveo u Splitu, tijekom "zlatne ere", u kojoj je taj klub dvaput izlazio i na europsku scenu. Pet godina je nosio dres "crvenih" iz Parka Mladeži (od 2011. do 2016.), tijekom kojih je jednu sezonu bio na posudbi u Slaven Belupu. Riječ je o iskusnom prvoligaškom igraču koji će u dresu Osijeka valjda proslaviti svoju 100. utakmicu u HNL-u (trenutačno je na 94). Posljednje dvije sezone iskustvo skuplja u inozemstvu. Prvo je jednu sezonu proveo u izraelskom Ashdodu, u kojem se baš nije naigrao, a od početka prošle godine član je Dinama iz Minska. Osijek ga je još zimus želio dovesti, ali tada je realizaciju posla spriječila visoka odšteta koju je tražio njegov klub. Međutim, sada je situacija nešto drukčija, jer Galoviću ugovor istječe sredinom prosinca, a valjda nema zanimanja za produženje suradnje ni s jedne strane, pa su ga Bjelorusi voljni pustiti. Zato je Osijek pokrenuo razgovore, ali kako će oni završiti, zasad još nije poznato. Eventualni dolazak Galovića u Gradski vrt otvorio bi Zekiću nove opcije. Trener je ionako još prije početka sezone planirao Mileta Škorića više koristiti u veznom redu negoli u obrani, ali je stjecajem okolnosti početak sezone Škorić proveo na stoperskoj poziciji jer drugih rješenja Zekić dugo praktično nije ni imao. Sada će dobiti mogućnost ispuniti svoje planove, posebno ako do kraja prijelaznog roka ne bude dobio ni jednog veznjaka. Prema najavama koje dolaeze iz osječkog prvoligaša, Osijek se nema namjeru zaustaviti samo na Galoviću, nego će poduzeti korake kako bi se pojačao bar još jednim igračem koji bi trebao pokrivati sredinu terena.

Jakoliš, Doumbia, Futacs


Dosad se najtežim poslom pokazalo pronalaženje veznjaka koji ispunjava sve kriterije kako bi ga Osijek mogao dovesti. Tu ne mislimo samo na kvalitetu nego i na financijske uvjete. Osijek se ponaša racionalno kada su u pitanju plaće igrača i ne pada mu na pamet probijati plafon. To je posve razuman stav, ali on ipak limitira operativce osječkog prvoligaša pri dovođenju igrača. Od nekolicine je Osijek ovog ljeta već morao odustati jer su jednostavno bili preskupi. No još uvijek postoje oni koji se vrte kao potencijalna rješenja. Jedan od njih je krilni napadač Antonio Jakoliš, trenutačno član Steaue, no kako bi se on našao u redovima bijelo-plavih, trebalo bi se poklopiti dosta toga. Ipak, daleko je zanimljivija jedna druga opcija - Tongo Doumbia iz Dinama. On je prije godinu dana doveden u Maksimir kao veliko pojačanje i Dinamo je za njega platio odštetu od 800 tisuća eura. No s dolaskom Nenada Bjelice na klupu Dinama Doumbia nije u najužim kombinacijama za momčad. Ispred njega su Ademi i Šunjić, pa bi možda bio dostupan. Jasno, pitanje je i pod kojim uvjetima te bi li Osijek mogao ispuniti njegove, a i Dinamove financijske apetite. No uvijek postoji i mogućnost posudbe, u kojoj bi dio plaće podmirivao Osijek, a dio Dinamo. Naravno, u tom slučaju Doumbia ne bi mogao igrati utakmice protiv "modrih". Navodno postoji mogućnost realizacije tog posla, ali ona je vrlo malena, pa stoga ne treba biti pretjerano razočaran ne dođe li do angažmana. Uostalom, ta opcija posudbe vjerojatno bi jedina i bila moguća zbog financijskih kondicija, ali i zbog toga što je Dinamo ovog ljeta već pokazao kako nema namjeru pojačavati Osijek. Naime, bijelo-plavi su bili zainteresirani za stopera Amira Rrahmanija, ali ga zagrebački klub nije želio prodati Osječanima jer ih doživljava kao izravne konkurente. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Osijek držati u priči oko mađarskog napadača Marka Futacsa, koji će raskinuti ugovor s Hajdukom i postati slobodan igrač. Osijek je ovog ljeta već pokazao zanimanje za njega, ali tada je još bio pod ugovorom i pitalo se nešto i splitski klub. No ako dođe do raskida, situacija se mijenja. Međutim, ono što se neće promijeniti jesu visoki financijski zahtjevi kada je u pitanju Futacseva plaća. U Hajduku je igrao za više od 200.000 eura godišnje, a to je svota koja uvelike premašuje okvire u kojima bi Osijek bio voljan platiti...

Dalibor Keler
kraj
PRIJELAZNI ROK ZAVRŠAVA U PONOĆ
BOBAN PROPUŠTA “LOKOSE”
Za susret s Lokomotivom trener Zoran Zekić opet neće moći računati na baš sve raspoložive snage. Izvan stroja je sigurno Marin Pilj, čiji je ulazak u igru protiv Slaven Belupa unio dosta živosti. Pilj se ozlijedio igrajući za drugu momčad u Šibeniku. Stradalo mu je rame i neće ga biti tri-četiri tjedna. Za susret s “lokosima” upitan je i Gabrijel Boban, koji nikako ne uspijeva sanirati ozljedu stopala koju je zadobio u prvom ovosezonskom susretu, odigranom u Gradskom vrtu s moldavskim Petrocubom. Boban je u posljednje vrijeme ulazio u igru s klupe, ali bolovi još uvijek postoje, pa se strahuje da mu možda ipak nije puknula neka košćica u stopalu.
Dosad se najtežim pokazalo pronalaženje veznjaka koji ispunjava sve kriterije. Ne mislimo samo na kvalitetu nego i na financijske uvjete.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike