Osijek
POLJOPRIVREDNA I VETERINARSKA ŠKOLA

Zelena vizija: Osnovana učenička zadruga
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.

U Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek jučer je održana osnivačka skupština učeničke zadruge AgroVet, kao dio projekta Zelena vizija preko kojeg je škola krajem prošle godine od Ministarstva poljoprivrede dobila 378.000 kuna u sklopu dodjele nepovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi.


Dobivena su sredstva iskorištena za nabavu poljoprivredne mehanizacije, koja će se koristiti u praktičnoj nastavi i djelovanju zadruge, te modernizaciju školskog staklenika. Zadruga će imati nekoliko sekcija: florističko-aranžersku, hortikulturnu, voćarsku, vinogradarsku, veterinarsku, kreativnu i multimedijalnu. Svaka će imati svojeg voditelja i suradnike, kao i svu potrebnu opremu i mehanizaciju za kvalitetno provođenje praktične nastave.

- Puno nam znači realizacija ovog projekta jer smo kupili mehanizaciju koja je potrebna i u redovnoj nastavi i u djelovanju zadruge koju smo upravo osnovali. Osim u redovnoj nastavi, mehanizaciju ćemo koristiti i u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, učenici jedan veliki dio praktične nastave odrađuju uz samu školsku zgradu, gdje imamo deset hektara obradive poljoprivredne površine. Kupili smo male poljoprivredne strojeve kako bi ih i učenici mogli koristiti. Sada, primjerice, imamo mali traktor sa svim priključcima koji su nama potrebni. Učenici zadrugari proći će sve, od oranja, drljanja, malčiranja... Kupili smo i plužnu dasku kako bismo tijekom zime čistili snijeg. I ove ćemo se godine javiti na natječaj Ministarstva poljoprivrede s projektima koje bismo htjeli realizirati, jer nam je ideja da se jednog dana kompletna praktična nastava i stručna praksa odvijaju u školi - rekao je ravnatelj Rudi Lukačević.
Ivan Alilović
KREATIVNOST I PODUZETNIČKE IDEJE
Cilj je zadruge okupljanje svih onih koji se žele baviti izvannastavnim aktivnostima, ali i uključiti što više učenika u sve ono što u redovitoj nastavi ne mogu učiniti, razvijati kreativnost i poduzetničke ideje. "Dosadašnjim smo radom s učenicima ustanovili da imamo puno kreativne djece koja imaju dobre ideje i želju raditi, ali do sada nismo imali sve uvjete da im to omogućimo u školi, što ćemo sad moći u zadruzi. Naglasak ćemo staviti na poduzetničke i marketinške vještine, jer smo zaključili da to učenicima iznimno nedostaje, a poljoprivreda više nije ono što je nekada bila", rekla je koordinatorica projekta Kristinka Baglama.
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike