Osijek
VRIJEME JE ZA PRIPREMU DOMAĆEG AJVARA

Ana Vrban otkriva: Papriku treba kuhati, a ne peći!
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
U potragu za ukusnom rog-paprikom za ajvar uputila se jučer Osječanka Ana Vrban. I ne samo to, nego će iskoristiti odličan izbor ponude na osječkoj glavnoj tržnici te kupiti povrće za turšiju, koju također ne propušta pripremiti za zimu. No prvi na redu je ajvar, u koji, prema njezinu receptu, osim šest kilograma rog-paprike idu i tri kilograma patlidžana, a papriku na početku pripreme ne peče, nego – kuha!
- Papriku zajedno s kožicom izrežem i kuham u ulju i octu. Kad je skuhana, sameljem je, a isto napravim i s patlidžanom, koji najprije ispečem. Sve to stavim u veliki kotao i dodam bijelog luka po želji, a i ljute papričice i soli i sve to prema ukusu. Dodam litru octa i isto toliko ulja i kuham ga gotovo do gustoće pekmeza od šljiva – ispričala je ta umirovljenica, kojoj posao pečenja ajvara ne završava nakon što ga ulije u staklenke. Naime, kako bi se ajvar što bolje sačuvao do sljedeće godine, staklenke poslaže u kutiju i pokrije ih dekom te tako pokriven ajvar drži nekoliko dana. Kaže kako i ove godine još ima prošlogodišnjeg ajvara, kojem će pridružiti novi, koji planira kuhati ovih dana.
- Ne propuštam praviti ni turšiju, jer ju svi volimo. Uvijek stavljam lučice, paradajz-paprike, običnu papriku i cvjetaču te zelene rajčice. Primijetila sam da je cvjetača, baš kao i lani, dosta loša, no volim ju staviti u turšiju i nadam se da ću naći kvalitetnu – ispričala je Vrban, koja turšiju priprema s tri litre vode i jednom litrom octa, uz dodatak 20 dekagrama šećera te 20 dekagrama soli. Svako povrće, kaže, zadrži sol.
Mi smo se dali u potragu za cijenama raznog povrća i voća. Rog-paprika stoji 10 kuna za kilogram, a obična je od osam do deset kuna, koliko je potrebno izdvojiti i za kilogram mrkve. Sedam kuna stoji kilogram kupusa, krumpir se "na vreće" prodaje za dvije-tri kune, a krastavci za zimnicu prodaju se po šest kuna za kilogram. U ponudi na osječkoj tržnici mogu se naći i maline, čija je cijena visokih 20 kuna za pola kilograma. Osam kuna stoji grožđe, a nektarine se prodaju po šest i osam kuna. Razno voće ovoga tjedna prodavači i kupci mogli su pokloniti na manifestaciji Zeleni četvrtak. Naime, u sklopu trećeg festivala u okviru projekta "Domaća hrana za domaće ljude" skupljalo se voće koje će danas (petak) biti iskorišteno za zdrav napitak.
- Nudimo oblik trampe – dobivamo voće, a u petak dijelimo smoothie sa srcem, koji ćemo pripremati zajedno s djecom iz jednog osječkog vrtića. Što više voća, to će biti više smoothieja – najavila je Ljiljana Olujić iz Eko Ruralneta. M. Mihelić
Ana Vrban kaže kako je domaći ajvar puno bolji od kupovnog te ga preporučuje za pripremu svim kućanicama
Možda ste propustili...

ZAVRŠENA SEZONA GRIJANJA, POČINJU RADOVI

Sanacija vrelovoda u Huttlerovoj ulici

U PUNOM JEKU ENERGETSKA OBNOVA OŠ VIJENAC I OŠ MLADOST

Velika ušteda - 13 mil. kn za 60 posto manje račune