Osijek
VRIJEME JE ZA PRIPREMU DOMAĆEG AJVARA

Ana Vrban otkriva: Papriku treba kuhati, a ne peći!
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
U potragu za ukusnom rog-paprikom za ajvar uputila se jučer Osječanka Ana Vrban. I ne samo to, nego će iskoristiti odličan izbor ponude na osječkoj glavnoj tržnici te kupiti povrće za turšiju, koju također ne propušta pripremiti za zimu. No prvi na redu je ajvar, u koji, prema njezinu receptu, osim šest kilograma rog-paprike idu i tri kilograma patlidžana, a papriku na početku pripreme ne peče, nego – kuha!
- Papriku zajedno s kožicom izrežem i kuham u ulju i octu. Kad je skuhana, sameljem je, a isto napravim i s patlidžanom, koji najprije ispečem. Sve to stavim u veliki kotao i dodam bijelog luka po želji, a i ljute papričice i soli i sve to prema ukusu. Dodam litru octa i isto toliko ulja i kuham ga gotovo do gustoće pekmeza od šljiva – ispričala je ta umirovljenica, kojoj posao pečenja ajvara ne završava nakon što ga ulije u staklenke. Naime, kako bi se ajvar što bolje sačuvao do sljedeće godine, staklenke poslaže u kutiju i pokrije ih dekom te tako pokriven ajvar drži nekoliko dana. Kaže kako i ove godine još ima prošlogodišnjeg ajvara, kojem će pridružiti novi, koji planira kuhati ovih dana.
- Ne propuštam praviti ni turšiju, jer ju svi volimo. Uvijek stavljam lučice, paradajz-paprike, običnu papriku i cvjetaču te zelene rajčice. Primijetila sam da je cvjetača, baš kao i lani, dosta loša, no volim ju staviti u turšiju i nadam se da ću naći kvalitetnu – ispričala je Vrban, koja turšiju priprema s tri litre vode i jednom litrom octa, uz dodatak 20 dekagrama šećera te 20 dekagrama soli. Svako povrće, kaže, zadrži sol.
Mi smo se dali u potragu za cijenama raznog povrća i voća. Rog-paprika stoji 10 kuna za kilogram, a obična je od osam do deset kuna, koliko je potrebno izdvojiti i za kilogram mrkve. Sedam kuna stoji kilogram kupusa, krumpir se "na vreće" prodaje za dvije-tri kune, a krastavci za zimnicu prodaju se po šest kuna za kilogram. U ponudi na osječkoj tržnici mogu se naći i maline, čija je cijena visokih 20 kuna za pola kilograma. Osam kuna stoji grožđe, a nektarine se prodaju po šest i osam kuna. Razno voće ovoga tjedna prodavači i kupci mogli su pokloniti na manifestaciji Zeleni četvrtak. Naime, u sklopu trećeg festivala u okviru projekta "Domaća hrana za domaće ljude" skupljalo se voće koje će danas (petak) biti iskorišteno za zdrav napitak.
- Nudimo oblik trampe – dobivamo voće, a u petak dijelimo smoothie sa srcem, koji ćemo pripremati zajedno s djecom iz jednog osječkog vrtića. Što više voća, to će biti više smoothieja – najavila je Ljiljana Olujić iz Eko Ruralneta. M. Mihelić
Ana Vrban kaže kako je domaći ajvar puno bolji od kupovnog te ga preporučuje za pripremu svim kućanicama
Možda ste propustili...