Regija
JEDINSTVENI U HRVATSKOJ

U Babinoj Gredi je sedam čitaonica
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Za energetsku obnovu Seljačke čitaonice odobreno 313.000 nepovratnih kuna
BABINA GREDA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Općini Babina Greda 312.762,97 nepovratnih kuna za energetsku obnovu zgrade Hrvatske seljačke čitaonice u Ulici Mijata Stojanovića 116.


- Riječ je o uštedi energije, zamjeni dotrajale stolarije, smanjenju troškova grijanja, nabavit će se peć na pelet, a sve će rezultirati ljepšim izgledom čitaonice - pojašnjava općinski načelnik Josip Krnić. Ukupna vrijednost investicije, koju će sufinancirati i Općina, iznosi oko 480.000 kuna. Krnić ponosno ističe da su čitaonice posebnost toga sela i primjer čuvanja specifične stoljetne tradicije.
Središta kulturnog života u prvoj polovici 20. stoljeća u Babinoj Gredi bile su čitaonice, u kojima su mještani kratili zimske noći. Bile su mjesta gdje su ljudi dobivali informacije iz prve ruke zahvaljujući knjigama, dnevnom tisku, radiju i televiziji. Upravo su čitaonice početkom prošlog stoljeća iskorijenile nepismenost u Babinoj Gredi, ističe. Bile su središte života, raspoređene po ulicama i među stanovnicima su razvile pozitivno rivalstvo. Međusobno su se natjecali tko će što bolje naučiti tradiciju, kulturu, ondje su se uvježbavala narodna kola, plesovi, svaka je imala svoje jahače koji su za pokladnog jahanja kretale ispred čitaonice. Babogredci se i danas okupljaju u čitaonicama, uživaju u društvenim igrama, organiziraju druženja, proslave… U njima se održavaju sastanci, skupovi, tečajevi, savjetovanja stručnjaka kako poboljšati proizvodnju i unaprijediti život.
- Čitaonice danas imaju veliku ulogu u društvenom životu Babine Grede i ulogu mjesnih odbora. Na određen su način korektiv rada općinske uprave. Svaka ulica ima svoje potrebe, a svaka ima svoj mali odbor, bar mi ga tako tretiramo iako Babina Greda prema zakonu nema obvezu osnivanja mjesnih odbora kao što to imaju gradovi. Okupljaju se u čitaonicama, utvrđuju prioritete, upozoravaju nas na nedostatke i probleme koje treba riješiti, a aktivno se uključuju i u sva događanja u selu - kaže Krnić.
Prva čitaonica osnovana je davne 1907. godine - Hrvatska čitaonica u Čevatovu, a najmlađa, sedma koja djeluje u selu, otvorena je prije nekoliko godina u Savskoj ulici, a riječ je o Poljodjelskoj čitaonici. Sve one okupljaju i spajaju mještane i potiču ih na druženje i kreativnost. Čitaonice po kojima je Babina Greda jedinstveni primjer u Hrvatskoj vlasništvo su Općine i Krnić smatra da upravo tu posebnost Babogredci moraju isticati i znati iskoristiti.
Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana