Ekonomija
IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

Ekonomska nam je klima stabilna u kolovozu
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
U Hrvatskoj je primijećen optimizam u uslužnom i građevinskom sektoru, slabije je u maloprodaji i industriji
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu stabilizirala su se u kolovozu nakon pogoršanja u prošlom mjesecu, prigušena osjetno slabijim raspoloženjem u maloprodaji i industriji, koje je neutralizirao izrazitiji optimizam u uslužnom i građevinskom sektoru, pokazuje izvješće Europske komisije.
Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj iznosio je u kolovozu 114,5 bodova i porastao je za 0,1 bod u odnosu prema srpnju, pokazuju izračuni Europske komisije. U prošlom je mjesecu ekonomska klima u Hrvatskoj zamjetno pogoršana pod utjecajem izrazito slabijeg raspoloženja u maloprodaji i u uslužnom sektoru. Maloprodaja je i u kolovozu prigušila očekivanja u hrvatskom gospodarstvu, s najvećim padom odgovarajućeg indeksa na mjesečnoj razini, za 3,8 bodova, na 11 bodova. Znatno je pogoršana i klima u industriji, čiji je indeks pao za 2,6 boda, na 8,1 bod u kolovozu. Očekivanja potrošača također su blago oslabjela, očitovana u padu indeksa za 0,5 bodova, na minus devet bodova. Uslužni je sektor pak iskazao zamjetno veći optimizam nego u srpnju, očitovan u rastu indeksa u kolovozu za 2,2 boda u odnosu prema prošlom mjesecu, na 16,1 bod.
Poboljšano je i raspoloženje u građevinskom sektoru, uz blagi rast indeksa, za 0,7 bodova, na 11,7 bodova.
Na razini Europske unije ESI je u kolovozu bio nepromijenjen u odnosu prema srpnju i iznosio je 112,3 boda, utvrdili su u Komisiji.
Pritom je osjetno jači optimizam u maloprodaji bio protuteža slabijem raspoloženju među potrošačima. Indeks maloprodajnog sektora porastao je za 2,8 bodova u odnosu prema prethodnom mjesecu, a osjetno je povećan i indeks građevinskog sektora, za 0,9 bodova. Pogoršana očekivanja potrošača očitovala su se u padu odgovarajućeg indeksa za 1,1 bod u odnosu prema srpnju, dok je nešto slabije raspoloženje u uslužnom sektoru ocrtavao pad indeksa za 0,4 boda. Očekivanja u industriji bila su gotovo nepromijenjena. Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu eurozone, britanski je ESI u kolovozu poskočio za 1,5 bodova, dok je poljski zabilježio gotovo identičan bodovni pad, kliznuvši za 1,3 boda.
Na razini eurozone ekonomska je klima blago pogoršana u kolovozu u odnosu prema prethodnom mjesecu, uz pad ESI-ja za 0,5 bodova, na 111,6 bodova. Takav rezultat počiva na zamjetno slabijim očekivanjima potrošača i blagom pogoršanju u uslužnom sektoru i u industriji, što je prevagnulo nad pojačanim optimizmom u maloprodaji i građevinskom sektoru.
Indeks koji iskazuje očekivanja potrošača pao je za 1,4 boda. Pokazatelji očekivanja u uslužnom i proizvodnom sektoru bilježili su pak blaži pad, za 0,6 odnosno 0,3 boda. Najviše je pak u kolovozu poboljšano raspoloženje u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 1,4 boda u odnosu prema prošlom mjesecu. Zamjetno je uvećan i indeks građevinskog sektora, za jedan bod.
Među vodećim je gospodarstvima eurozone Francuska zabilježila najveće pogoršanje ekonomske klime, iskazano u padu indeksa za 1,3 boda.
U Njemačkoj je ekonomska klima bila gotovo nepromijenjena u odnosu prema srpnju.
Hina
Najčitanije iz rubrike