Ekonomija
POREZNA REFORMA PROTIV MLJEKARA

Niži PDV na mlijeko zdravstvena je mjera i pomoć selu
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
"Hrvatski proizvođači i prerađivači mlijeka neugodno su iznenađeni izostavljanjem mliječnih proizvoda iz porezne reforme. Naime, Ministarstvo financija najavljivalo je niže stope PDV-a na ključne prehrambene proizvode, ali u prijedlog zakona nije uvrstilo nižu međustopu na proizvode poput jogurta, sireva ili vrhnja. Riječ je o proizvodima koji su temeljna namirnica u svakodnevnoj prehrani svih dobnih skupina stanovništva i čiju bi nižu cijenu osjetili svi socijalni slojevi hrvatskog društva", ističu iz udruge CroMilk u priopćenju koje je medijima upućeno u četvrtak.
O tome smo, podsjećamo, pisali u Glasu Slavonije prije nekoliko dana, podsjećajući na javnu raspravu, koja je o predloženim zakonskim izmjenama otvorena do 6. rujna.
Iz CroMilka upozoravaju da prijedlog promjena zakona o PDV-u uvođenje niže međustope ne predviđa za mliječne proizvode, a istovremeno se stimulira prodaja proizvoda koji imaju bitno manju važnost - nutritivnu, gospodarsku i zdravstvenu. "Tako se ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla oporezuju prema sniženoj stopi od 13 posto, dok se konzumacija nutritivno vrijednog maslaca destimulira s punom stopom od 25 posto. Takvo oporezivanje ne postoji gotovo ni u jednoj susjednoj zemlji. Primjerice, PDV na gotove mliječne proizvode u Sloveniji iznosi 9,5 posto, Njemačkoj sedam, Italiji četiri, Austriji deset, Poljskoj pet posto, dok se u susjednoj Srbiji primjenjuje stopa od deset posto. To je jedan od razloga zašto Hrvatska ima četiri do pet puta manju potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda od razvijenih europskih zemalja", naglašavaju iz te udruge.
Kako ističe Dalibor Janda, predsjednik CroMilka, industrija mlijeka u Hrvatskoj u iznimno je teškoj situaciji, suočena s čak 80-postotnim padom broja isporučitelja mlijeka u posljednjih deset godina. Broj krava pao je za 31 posto, stoga čudi što je u Zakonu ostavljen prijedlog niže stope na svježe meso, bez uključivanja mliječnih proizvoda.
- Proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj vezana je uz proizvodnju mlijeka. Ostane li prijedlog Zakona ovakav, država će poticati uvoz svježeg goveđeg mesa, što im sigurno nije namjera - kaže Janda. On ističe da bi smanjivanje stope za gotove mliječne proizvode dovelo do snažnijih multiplikativnih učinaka koji će u konačnici povećati proračunske prihode, čuvati zdravlje građana te pridonijeti razvoju naših ruralnih krajeva. I.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete