Svijet
BIJEG IZ VOJSKE SRBIJE

Svaki dan odu dva dočasnika, časnika i vojnika
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Generali i bojnici nakon nekoliko desetljeća rada odlaze voziti kamione ili konobariti u inozemstvu
Režimski srbijanski mediji nisu to objavili, ali neovisni već danima javljaju o masovnim odlascima časnika i vojnika iz Vojske Srbije, a neki otvoreno kao razlog odlaska navode to što je ministar obrane Aleksandar Vulin vojno neobrazovan i nekopententan čovjek koji je izbjegavao i uspješno izbjegao služenje vojnog roka, ali i pozive za mobilizaciju.
Portal Peščanik donosi tekst neovisnog srpskog vojnog komentatora i analitičara Ljubodraga Stojadinovića, koji navodi kako iz Vojske Srbije svaki dan odlaze dva časnika, dva dočasnika, dva vojnika i jedna civilna osoba na radu u vojsci.
- Vojska je postala nesolidan, loše ustrojen poslodavac: profesionalci će se razići, vojnici i časnici razbježati u inozemstvo ili kamo već stignu. Vozit će kamione, postat će čobani, noćni čuvari, živa sila na splavovima, stolari, spasioci, radnici na građevinama, prodavači bostana, majordomi u boljim kućama, konobari na kruzerima. Vojni profesionalci traže časno zanimanje, posao koji se plaća – piše Stojadinović, dodajući kako je nakon masovnog bijega vojnih profesionalaca, 1600 godišnje, srpski predsjednik Vučić "najavio renesansu amaterizacije: ponovno uvođenje obveznog vojnog roka - ideja je savršena, ali ne za rast nečega što se zove borbena spremnost, nego za masovni ideološki rad na mladom tkivu u stvaranju stranačke vojske: jedan vođa, jedan narod, jedna partija, jedna armija".
Prozapadni Danas piše kako je poražavajuće što generali i bojnici nakon nekoliko desetljeća rada "napuštaju svoje pozicije kako bi, trbuhom za kruhom, najčešće vozili kamione ili konobarili u inozemstvu". Među takvima je i bojnik Dragan Gligić, koji je, na osobni zahtjev, napustio VS jer se "posljednjih godina nije osjećao kao njezin pripadnik, nego kao radnik na održavanju kruga i prostorija". U svom je zahtjevu za odlazak iz vojne službe, koji je podnio mjerodavnima u svibnju, iznio niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, ali i niz primjedbi na rad vojske. Nije se prije toga obratio ni predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Vučiću ni ministru obrane Vulinu.
- Nisam im se obratio niti želim. Ja sam školovan vojnik i o vojsci se može razgovarati samo s časnicima, ali ne i s ovim prodanim dušama od generala. Pritom Vulin i ne zna što je vojska – izjavio je za Danas ogorčeni Gligić, koji sada vozi kamion i čeka papire za odlazak u inozemstvo, kamo će povesti cijelu obitelj "kako se ne bi mučila i trpjela poniženja u državi". Žali se kako nije mogao napredovati, deset godina proveo je u činu bojnika, a "časnik kojega sam uhitio jer je sa svojom vojskom napustio položaj i pokušao pobjeći danas je pukovnik sa završenim svim vojnim školama". U vojsci je proveo 20 godina, ali nije nikada dobio stan, a plaće su, kaže, "svedene a minimum"...
Miroslav Flego
1600

zaposlenih izgubi Vojska Srbije godišnje, ali nadležni ne čine ništa
Vučićeva "izmišljena funkcija"
- Vrhovni zapovjednik Vojske Srbije! Funkcija koja ne postoji, izmišljena je da bi se beznačajnost popela na vrh, koji ne postoji. Još jedna čarolija lažnog predstavljanja. U jednačenju ničega dolazi se do samopouzdanja od stakla: ministar obrane i "vrhovni" hrabre sami sebe, ne uspijevajući svladati strah od neizbježnog polaganja računa - piše u svom komentaru Ljubojević, dodajući kako je "možda čuđenje nad Vulinom, koji je u crnoj uniformi maneken srpske paravojske, već ublaženo još gorim prizorima - Vrhovni se pojavljuje pred trupama da bi pokazao tuđu silu iza leđa".
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI ZASTUPNIK LISTE MARJANA ŠARCA

Ostavka zastupnika zbog "krađe sendviča"

NAKON ŠTO JE RIJEŠEN SPOR NA RELACIJI ATENA - SKOPJE

Makedonija "trčeći" ulazi u NATO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPUSTILE STRANKU

Zastupnice ogorčene vođenjem Brexita

2

POVIJESNI SKUP U VATIKANU O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU

Stotinjak biskupa dogovara akcijski plan protiv pedofilije

3

RUSKI HAKERI UPADAJU U EU SUSTAVE

Microsoft tvrdi da su hakirane europske demokratske institucije