Svijet
BIJEG IZ VOJSKE SRBIJE

Svaki dan odu dva dočasnika, časnika i vojnika
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Generali i bojnici nakon nekoliko desetljeća rada odlaze voziti kamione ili konobariti u inozemstvu
Režimski srbijanski mediji nisu to objavili, ali neovisni već danima javljaju o masovnim odlascima časnika i vojnika iz Vojske Srbije, a neki otvoreno kao razlog odlaska navode to što je ministar obrane Aleksandar Vulin vojno neobrazovan i nekopententan čovjek koji je izbjegavao i uspješno izbjegao služenje vojnog roka, ali i pozive za mobilizaciju.
Portal Peščanik donosi tekst neovisnog srpskog vojnog komentatora i analitičara Ljubodraga Stojadinovića, koji navodi kako iz Vojske Srbije svaki dan odlaze dva časnika, dva dočasnika, dva vojnika i jedna civilna osoba na radu u vojsci.
- Vojska je postala nesolidan, loše ustrojen poslodavac: profesionalci će se razići, vojnici i časnici razbježati u inozemstvo ili kamo već stignu. Vozit će kamione, postat će čobani, noćni čuvari, živa sila na splavovima, stolari, spasioci, radnici na građevinama, prodavači bostana, majordomi u boljim kućama, konobari na kruzerima. Vojni profesionalci traže časno zanimanje, posao koji se plaća – piše Stojadinović, dodajući kako je nakon masovnog bijega vojnih profesionalaca, 1600 godišnje, srpski predsjednik Vučić "najavio renesansu amaterizacije: ponovno uvođenje obveznog vojnog roka - ideja je savršena, ali ne za rast nečega što se zove borbena spremnost, nego za masovni ideološki rad na mladom tkivu u stvaranju stranačke vojske: jedan vođa, jedan narod, jedna partija, jedna armija".
Prozapadni Danas piše kako je poražavajuće što generali i bojnici nakon nekoliko desetljeća rada "napuštaju svoje pozicije kako bi, trbuhom za kruhom, najčešće vozili kamione ili konobarili u inozemstvu". Među takvima je i bojnik Dragan Gligić, koji je, na osobni zahtjev, napustio VS jer se "posljednjih godina nije osjećao kao njezin pripadnik, nego kao radnik na održavanju kruga i prostorija". U svom je zahtjevu za odlazak iz vojne službe, koji je podnio mjerodavnima u svibnju, iznio niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, ali i niz primjedbi na rad vojske. Nije se prije toga obratio ni predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Vučiću ni ministru obrane Vulinu.
- Nisam im se obratio niti želim. Ja sam školovan vojnik i o vojsci se može razgovarati samo s časnicima, ali ne i s ovim prodanim dušama od generala. Pritom Vulin i ne zna što je vojska – izjavio je za Danas ogorčeni Gligić, koji sada vozi kamion i čeka papire za odlazak u inozemstvo, kamo će povesti cijelu obitelj "kako se ne bi mučila i trpjela poniženja u državi". Žali se kako nije mogao napredovati, deset godina proveo je u činu bojnika, a "časnik kojega sam uhitio jer je sa svojom vojskom napustio položaj i pokušao pobjeći danas je pukovnik sa završenim svim vojnim školama". U vojsci je proveo 20 godina, ali nije nikada dobio stan, a plaće su, kaže, "svedene a minimum"...
Miroslav Flego
1600

zaposlenih izgubi Vojska Srbije godišnje, ali nadležni ne čine ništa
Vučićeva "izmišljena funkcija"
- Vrhovni zapovjednik Vojske Srbije! Funkcija koja ne postoji, izmišljena je da bi se beznačajnost popela na vrh, koji ne postoji. Još jedna čarolija lažnog predstavljanja. U jednačenju ničega dolazi se do samopouzdanja od stakla: ministar obrane i "vrhovni" hrabre sami sebe, ne uspijevajući svladati strah od neizbježnog polaganja računa - piše u svom komentaru Ljubojević, dodajući kako je "možda čuđenje nad Vulinom, koji je u crnoj uniformi maneken srpske paravojske, već ublaženo još gorim prizorima - Vrhovni se pojavljuje pred trupama da bi pokazao tuđu silu iza leđa".
Možda ste propustili...

BRIGA ZA SIGURNOST POSADA I PUTNIKA

Otkazani letovi za Kairo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana