Svijet
STRAH OD MIGRANATA

Austrija želi EU vojsku na granici
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Austrija je u četvrtak predložila korištenje oružanih snaga Europske unije kako bi se pomoglo pograničnoj policiji Unije u zaustavljanju ilegalnih migranata.
Austrijska vladajuća koalicija konzervativaca i krajnje desnice želi snažniju kontrolu europskih kopnenih i morskih granica.
Ministar obrane Mario Kunasek, pripadnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), iznio je drugim europskim ministrima na zatvorenom sastanku svoj plan, koji se temelji na austrijskom iskustvu slanja vojske na granice. Kunasek je naglasio kako bi vojska bila pod zapovjedništvom policije, otkrili su diplomati. "Moramo djelotvorno štititi naše granice", rekao je austrijski ministar novinarima nakon susreta, dodavši kako je o tom prijedlogu održana "pozitivna rasprava". Nekoliko europskih vlada izrazilo je zabrinutost, čime se ponovno pokazuje razdor među članicama EU-a oko upravljanja migrantskom krizom, raspodjele tražitelja azila i sprječavanja budućeg priljeva migranata. Austrija, koja je 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, odlučna je u stvaranju pritiska na EU kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015., kad je više od milijun migranata stiglo u Europu iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka. Italija i Mađarska također žestoko odbijaju trenutnu migrantsku politiku Bruxellesa. Rim je naredio zatvaranje morskih luka za većinu brodova s migrantima, a Budimpešta je podigla ogradu.
Kunasek je iznio svoj prijedlog stavljanja vojske na raspolaganje europskoj graničnoj agenciji Frontex nakon austrijske vježbe u lipnju kojoj je nazočio ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, također iz FPÖ-a. Vježbom je simuliran dolazak stotina migranata, a korišteni su vojnici i vojni helikopteri Black Hawk. EU već provodi misiju na Mediteranu, no na kopnu nema napretka u pokušajima da se produbi vojna, policijska i civilna suradnja oko zaštite granica, usprkos deklaraciji kojom se prošle godine na to obvezalo više od deset država. Njemačka i Estonija najviše sumnjaju u plan Austrijanaca. "Postoji vrlo malo načina na koje vojska, čak i teorijski, može djelovati na granici", upozorio je estonski ministar obrane. "Ako nema vojnog sukoba, sve može rješavati policija", dodao je. Europska komisija u prijedlogu za budući sedmogodišnji proračun od 2021. predlaže povećanje broja graničnih snaga na deset tisuća.H
Austrija je odlučna u stvaranju pritiska na Europsku uniju kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015.
10.000

pripadnika graničnih snaga predviđa Europska komisija u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Johnsona podržao bivši suparnik

2

ZBOG MEĐUETNIČKOG NASILJA

300.000 ljudi pobjeglo iz Konga

3

KINA TVRDI DA SE DOGAĐAJU INOZEMNA MIJEŠANJA U HONG KONGU

Peking stoji iza čelnice Hong Konga