TvObzor
ZAVRŠENE DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Nataša Kopeč i Daniilo Trifonov laureati 27. Nagrade Orlando
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.

Laureati ovogodišnje, 27. Nagrade Orlando koja se pod pokroviteljstvom Hrvatske radiotelevizije već tradicionalno, svake godine uoči svečanog zatvaranja Igara, dodjeljuje za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara su Nataša Kopeč za dramski program i ruski pijanist Daniilo Trifonov za glazbeni. Na svečanosti u dubrovačkoj palači Sponza nagrade im je u ime pokrovitelja Nagrade Orlando dodijelio Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.


Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za dramski program 69. Dubrovačkih ljetnih igara, u sastavu Željka Turčinović, predsjednica, Petra Jelača i Davor Mojaš, članovi, donio je jednoglasno odluku da se nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu na ovogodišnjim Igrama dodijeli Nataši Kopeč za ulogu Olive u predstavi "Pod balkonima" Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka te dramatizaciji Vedrane Klepice i redatelja predstave.
U adaptaciji Marinkovićevih novela jedan od središnjih likova je Oliva Nataše Kopeč, koja predstavlja mladu buntovnicu snažnih karakternih osobina kroz koju se preispituju svjetonazori, kritizira mentalitet i pripadajući mu društveni poredak. Glumačka kreacija Nataše Kopeč po mnogočemu je bila izvrsna. Nakana je ove predstave da jasno na scenu postavi ženske likove, afirmirajući ih i dajući im univerzalnu snagu, ulogu i značenje, što bez vrsne glumačke kreacije Nataše Kopeč u slučaju predstave Pod balkonima ne bi bilo moguće – navodi se u obrazloženju odluke ocjenjivačkog suda.
Kad je pak riječ o glazbenom programu, ocjenjivački sud u sastavu Sanja Dražić, predsjednik, te Marija Grazio i Goran Merčep, članovi, nakon što je prisustvovao svim glazbenim i plesnim izvedbama na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, donio je jednoglasno odluku da se Nagrada Orlando za najuspješniji nastup na ovogodišnjim Igrama dodijeli ruskom pijanistu Daniilu Trifonovu za recital održan 6. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Nastupom ruskog pijanista Daniila Trifonova vratila se slava nekadašnjih Dubrovačkih ljetnih igara, kada su svjetske glazbene zvijezde i prepuno gledalište bili pravilo, a ne iznimka. Ovaj koncert iznimnih umjetničkih vrijednosti imao je i izuzetnu atmosferu, a ponudio je snažne umjetničke interpretacije. Trifonov je odabrao djela koja se reflektiraju na Chopina. I svojim je sviranjem postavio pitanje: dokle seže tehnička perfekcija, jasnoća, raznolikost boja klavira i umjetnička snaga? A ujedno je i srušio granice osebujnosti, u razradi, glazbenoj poetici i estetici – navodi se u obrazloženju nagrade ruskom pijanistu.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...

AFRICA EXPRESS: EGOLI (AFRICA EXPRESS)

Gorkoslatki hedonizam na jugu Afrike

DVIJE NOVE HUMORISTIČNE SERIJE NA KANALU FOX

Face i Rel urnebesne komedije u večernjim satima