TvObzor
ROGER ALLAM

Za ulogu Freda moram stalno pušiti lulu i to je užasno!
Objavljeno 31. kolovoza, 2018.
Britanski glumac poznat je po ulogama inspektora Javerta u originalnoj londonskoj produkciji “Jadnika”, Lewisa u distopijskom trileru “O za osvetu” te Illyrija Mopatisa u “Igri prijestolja”

Primarno poznat po svojoj bogatoj kazališnoj karijeri, engleski glumac Roger Allam igrao je zapažene uloge i na filmu i televiziji. Utjelovio je inspektora Javerta u originalnoj londonskoj produkciji “Jadnika”, Lewisa u distopijskom trileru “O za osvetu”, Illyrija Mopatisa u “Igri prijestolja” i Freda Thursdayja u detektivskoj dramskoj seriji Mladi Morse.


Genijalan je to prequel dugovječne serije "Inspektor Morse". Prije nekoliko tjedana na kanalu Epic Drama krenula je treća sezona Mladog Morsea, a možemo je pratiti svake subote od 21 sat. Zanimljiv intervju o tome kako Roger Allam stalno mora pušiti lulu za ulogu Freda pročitajte u nastavku.

Prekrasan lik


Iz čega ste crpili inspiraciju za Fredovo ponašanje? Odrastali ste u šesdesetima, je li to bio netko koga ste tada poznavali, možda vaš otac?
- Moj tata i njegov brat rođeni su u isto vrijeme kad bi i Fred bio rođen, negdje za vrijeme Prvog svjetskog rata. Inspiraciju sam crpio od svakoga, zapravo. Dijelovi i djelići ponašanja, kako su pušili i slično. Thursday nosi šešir i puši lulu, a sjećam se kako su mnogi muškarci tada nosili šešire i pušili lule. Russell Lewis, koji je napisao scenrij, prekrasno je napisao lika Freda. I on je inspiraciju crpio iz svoje obitelji i svog oca kako bi stvorio Freda Thursdayja.

Ne morate zapravo pušiti lulu, zar ne?
- Da, moram! Užasno je! Probao sam i s pravim duhanom i s biljnim duhanom, i sve je jednako odvratno. Prije sam pušio, no prestao sam pušiti odavno i sada mi to ima odvratan okus. A morate znati da kad snimate scenu u kojoj pušite lulu, dok se snimanje te iste scene ne završi, vi pušite tu lulu oko dva sata. Tako da poželite nikad više ne vidjeti lulu u svom životu!

“Psihodelične šesdesete” i više su nego prisutne u seriji.
- Da, što više serija odmiče to se više mičemo od ere “slatkih Beatlesa” prema eri “čudnih Beatlesa”. Jednom su me sestra i sestrična vodile na njihov koncert. To su bili rani Beatlesi, negdje oko 1964. godine. I ništa nisi mogao čuti jer su cure vrištale. Bilo je čudno. Jako, jako čudno. Mogao si ih vidjeti i čuti nešto kao “I Wanna Hold Your Hand” negdje tamo u daljini, no tada nisu imali ozvučenje. Do kraja šesdesetih imali su velike zvučnike, no ne i tada.

Beba Morse


Kako je bilo vratiti se u Oxford? Sviđa li vam se ondje snimati?
- Obožavam snimati u Oxfordu. Nismo zapravo toliko u Oxfordu koliko bih ja želio, no to je teško jer je sada ondje jako puno ljudi, posebice tijekom ljeta, kad snimamo. No predivno je. Nisam toliko poznavao taj grad prije nego što smo počeli tamo snimati.

Uvijek je bilo antagonizma između Thursdayja i Brighta, kojeg igra Anton Lesser. Kakav je vaš odnos?
- Anton i ja jedva da smo išta snimali zajedno prije ovoga. Surađivali smo vrlo malo na radiju i na filmu, a ovo je najviše što smo ikad radili zajedno. Otprije se jako dobro poznajemo, a sada je cijela glumačka ekipa postala pravi tim – ako postoji problem u sceni, osjećamo kao da ga možemo zajedno riješiti između nas.

Možda biste mogli napraviti spin-off serije?
- Što, o Thursdayju? Da, ali ako bismo radili mladog Thursdayja, izgubio bih! Ja mislim da bismo trebali napraviti seriju o bebi Morseu!
Pripremio: Adrian ANDREJEK
Mladi Morse

Epic Drama, subotom u 21 sat
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Roger William Allam

DATUM ROĐENJA:

26. listopada 1953.

MJESTO ROĐENJA:

Bow, London

LJUBAV:

supruga Rebecca Saire

DJECA:

sinovi William i Thomas
Možda ste propustili...