Svijet
U IGRI JE GOLEM NOVAC OKO KOJEGA SE SUKOBLJAVAJU LOBISTI

U Bruxellesu ratuju zbog zakona o autorskim pravima
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Kažu da je to jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem snage odmjeravaju, na jednoj strani medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.
Borba se vodi oko kontroverznog prijedloga zakona o autorskim pravima koji bi, prema tvrdnjama EU-a, Uniju trebao uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad. "To je bila jako intenzivna i agresivna lobistička bitka, definitivno jedna od najintenzivnijih", rekao je Olivier Hoedeman, iz organizacije Corporate Europe Observatory, koja proučava utjecaj lobističkih skupina na zakone EU-a. "U igri je golem novac", naglašava. Bruxelles je jedno od glavnih svjetskih lobističkih središta nakon Washingtona, gdje svi, od korporacija do sindikata i posebnih interesnih skupina, pokušavaju utjecati na politiku EU-a. No bitka oko Komisijine predložene Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu posebno je žestoka, u trenutku dok se Europski parlament priprema za drugo glasanje o tom pitanju 12. rujna.
Borba se vodi oko dva elementa prijedloga zakona. Prvi je članak 13 prema kojemu bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora. Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. susjedna prava (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. porez na linkove, a prema kojemu bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući čak i kratke isječke sadržaja članaka.
Dvije strane zauzele su pozicije na bojišnici. S jedne strane su umjetnici i tradicionalni mediji, autori sadržaja koji očajno trebaju prihode u vrijeme kada se gotovo sve na internetu može vidjeti besplatno. Kritičari prijedloga, među kojima je i Silicijska dolina, tvrde da će te izmjene dovesti do toga da će platforme provoditi sveopću cenzuru i da će to možda označiti kraj memova, internetskih šala koje se oslanjanju na kratke videosnimke ili fotografije. Za predloženi "porez na linkove" tvrdi se pak da će ugušiti razmjenu mišljenja na internetu. Tehnološka industrija dobila je prvu rundu bitke u srpnju kada su zastupnici Europskog parlamenta odbacili prvi nacrt prijedloga zakona poslavši ga a doradu. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana