Ekonomija
RURALNI RAZVOJ

Poljoprivrednicima od 1. rujna povoljni zajmovi
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Za zajmove od 1000 do 25.000 eura, u sektoru mljekarstva, kamatna stopa iznosi samo 0,1 posto, ističe Ministarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), pokrenulo je financijske instrumente - mikro i male zajmove za ruralni razvoj i to u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., koji se sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.


Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu, sredstva rezervirana za financijske instrumente iznose pola milijarde kuna. Navodi se i kako su mikro i mali zajmovi namijenjeni poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva u nekoliko tipova operacija. Dakle, zajmovi su namijenjeni za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva radi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Mogu se dobiti i za korištenje obnovljivih izvora energije, za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, potom za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima te za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva.
Mikro zajmovi namijenjeni su investicijama u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za nepovratna sredstva (kao što su primjerice kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme, obrtna sredstva). Zajam od tisuću do 25.000 eura moguće je ostvariti uz kamatnu stopu od 0,5 i 1 posto, dok je za mljekarski sektor kamatna stopa samo 0,1 posto. Rok korištenja zajma je šest mjeseci, a otplata je moguća uz poček od 12 mjeseci ako je rok otplate dulji od dvije godine. Najdulji rok otplate ovog zajma je pet godina uključujući poček, podsjeća Ministarstvo poljoprivrede.
Mali zajmovi imaju istu namjenu kao i mikro zajmovi i jednake uvjete financiranja samo ovdje iznos zajma iznosi od 25.001 do 50.000 eura i rok otplate je deset godina.
HAMAG-BICRO raspisao je program mikro i malih zajmovi za ruralni razvoj, a prvi zahtjevi za zajam podnose se od 1. rujna 2018. godine. Programi su otvoreni do 31. prosinca 2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.
Obrasce zahtjeva za zajam i sve ostalo, zainteresirani poljoprivrednici mogu preuzeti na stranicama HAMAG-BICRO-a.
Dijana Pavlović
TRAJU I PRIJAVE ZA ŠKOLSKU SHEMU
Podsjetimo, do 25. rujna otvoren je i javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi, a cijele školske godine 2018./2019. i javni poziv za iskaz interesa dobavljača. Škole će, prema novim pravilima, odabirati dobavljača, odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola. U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi sudjelovale su 1063 škole, 402.874 učenika i 53 dobavljača.
Sredstva rezervirana za ove financijske instrumente iznose pola milijarde kuna
31.

prosinca 2020. godine je datum do kojeg su otvoreni ovi programi
Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Prosječna plaća za veljaču 6369 kn

PREDSTAVLJAJU VIŠE OD 1000 NASLOVA

Hrvatski izdavači na sajmu u BiH

Najčitanije iz rubrike