Ekonomija
ZAUSTAVLJEN TREND PADA KREDITA

Udio kunskih kredita premašio je 40 posto
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Ukupni krediti iznosili su u Hrvatskoj na kraju ovogodišnjeg lipnja 251 milijardu kuna, 0,8 posto više nego mjesec dana prije, a u odnosu prema istom lanjskom mjesecu bit će manji za 2 posto ili 5,2 milijarde kuna, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbanka Austria (RBA) objavljenoj u srijedu.
Na mjesečnoj razini ukupni su krediti porasli peti mjesec zaredom, a na godišnjoj razini nastavljen je trend pada kredita koji traje od studenoga 2012. godine, ali sporijom dinamikom, pišu analitičari RBA-a u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).
U analizi se pojašnjava da ukupni krediti uključuju kredite u središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, pomoćnim financijskim institucijama, osiguravajućim društvima i mirovinskim fondovima te investicijskim fondovima, osim novčanim fondovima.
"Smanjenje na godišnjoj razini posljedica je smanjenja iznosa valutnih kredita, čiji se udio u ukupnim kreditima spustio ispod 60 posto, a zabilježili su pad od 7,7 posto godišnje", navodi se u analizi. Tako su ukupni valutni krediti, uz godišnje smanjenje od 12,4 milijarde kuna, na kraju lipnja iznosili 149,5 milijardi kuna. Nasuprot tome, iznos ukupnih kunskih kredita je, uz mjesečni rast od 0,9 posto, nastavio s pozitivnim godišnjim stopama rasta. Tako su ukupni kunski krediti na kraju lipnja dosegnuli 101,6 milijardi kuna, što je za 7,2 milijarde ili 7,7 posto više negoli u lipnju prošle godine.
"Udio kunskih kredita premašio je tako 40 posto, što je porast od gotovo četiri postotna boda u samo godinu dana. Valutna struktura kreditnih obveza nastavila se mijenjati u korist kunskih kredita, odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa", navode analitičari RBA.
Promatrano prema korisnicima kredita, nastavak razduživanja po dvoznamenkastim stopama nastavila je središnja država, a negativne godišnje stope rasta zabilježili su i krediti nefinancijskim trgovačkim društvima, odnosno poduzećima. Krediti poduzećima u ukupnim kreditima čine gotovo 34 posto, a zabilježili su mjesečni rast od 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini niži 0,1 posto, te su iznosili 85 milijardi kuna. S nešto znatnijim udjelom, od 48,5 posto i nominalnim stanjem iznosa od 121,8 milijardi kuna, krediti stanovništvu nastavili su bilježiti pozitivne godišnje stope rasta za 3,9 posto, već deseti mjesec zaredom.
"Pri tome je zabilježen godišnji rast kunskih kredita, za 24 posto, dok je iznos valutnih kredita smanjen za 6,1 posto", zaključuje se u najnovijoj analizi RBA. H
Nastavak razduživanja po dvoznamenkastim stopama nastavila je središnja država
Možda ste propustili...