Kultura
KNJIŽEVNA VEČER UZ NAGULOVA I IVANKOVCA

Ivankovac: Nema dobre i loše poezije, samo poezija i nešto što imitira poeziju
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.

Vezani članci

POEZIJA I IZLOŽBA NA INBOOKU

Večer mladih umjetnika i pjesnika

INBOOK 2018. UZ IVANU ŠOJAT

Treba se generacijski izmaknuti mladima i novim idejama

U VINKOVCIMA OD 20. DO 29. KOLOVOZA

"Alisa u zemlji čudesa" tema je InBook-a

VINKOVCI - U sklopu InBooka 2018., koji i ove godine organiziraju Mia Filipov i Barbara Dujmović, održana je večer na kojoj su gosti bili vinkovački pjesnik Davor Ivankovac i vinkovački književnik Franjo Nagulov.
- U mojoj poeziji ima više autobiografičnosti nego u prozi. Kada pišem priču, moram dodati dosta toga - tuđa iskustva koja sam ja čuo, vidio ili sam to izmaštao. Poezija je znatno drukčija i u većoj mjeri proizlazi iz autora, više se oslanja na neposredne autorove životne okolnosti. Kada sagledam svoje tri pjesničke knjige, mogu reći da su dosta različite, upravo zbog životnih okolnosti - istaknuo je Davor Ivankovac u svezi s autobiografičnosti u svojim pjesmama.
Kada govorimo o temama i motivima koji zaokupljuju Franju Nagulova, on u posljednoj zbirci koju je objavio ima dosta socijalne tematike, o čemu prije nije pisao.
- Postoje autori koji nastoje da im svaka zbirka bude i tematski i sadržajno i idejno na istom tragu, no kod mene to nije slučaj. Posljednje dvije zbirke koje sam objavio gotovo i nemaju dodirnih točaka - rekao je Nagulov.


Prema riječima Davora Ivankovca, nema dobre i loše poezije, ima poezije i nešto što nije poezija, nešto što imitira poeziju, lomi rečenice u stihove i to kad vidite, izgleda kao pjesma, međutim kad pročitate, vidite da to nije pjesma.
- Kad pišem prozu i poeziju, u osnovi imam ideju od koje krećem, ne vjerujem u inspiraciju. Može to ponekad biti dosjetka, ideja od koje ću razviti poeziju ili priču. U svakom slučaju, više volim rad od, primjerice, inspiracije. Još nisam doživio da mogu reći da je nešto napisano samo na osnovi inspiracije. Prvo što napravim je skica ili silueta, koju poslije još danima dorađujem, dok mi urednik ne vrati rukopis sa svojim komentarima - objasnio je Ivankovac.
Franjo Nagulov u pripremi ima roman koji tematizira problem nepotizma kao najvećeg zla našeg društva i koji nadilazi, kako kaže, sva mita i korupcije.
- Nepotizam je okidač odlaska mladih iz Hrvatske, što se više osjeti u ovim nego u razvijenim krajevima. Na tom radim, a čekaju me neke književne kritike. Ima jako mnogo posla. Osim toga, napisao sam scenarij za film Adam, koji tematizira problem PTSP-a u odnosu oca i sina - rekao je Nagulov, a Ivankovac je dodao kako je on jedan od urednika na portalu besplatnih elektroničkih knjiga, što mu oduzima mnogo vremena. M. Kokaj

Vinkovački književnik Franjo Nagulov napisao je scenarij za film Adam, koji će se snimati ove jeseni
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike