Autoglas
DIZELSKI AUTOMOBILI

Što ako vam se upali upozorenje za DPF?
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Rješenje kojim ćemo se osloboditi problema s DPF-om zove se Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector

Broj dizelskih vozila na našim cestama je velik, a kako velik broj vozača vozi automobile visoke kilometraže i to još većinom u gradu i na kratkim relacijama, problemi s filtrima čestica čađe izuzetno su česti, stoga savjetujemo što učiniti ako se nađete u ovom problemu


Dovoljno je pogledati neke od prodajnih statistika ili pak otvoriti oglasnik automobila i stvar će vam biti jasna. Dizel je kralj naših cesta. Visoka snaga i mala potrošnja, odnosno visoka učinkovitost dizela, neodoljivi je mamac naših kupaca, bilo novih, bilo rabljenih automobila. Nije neobično da kupci koji rade svega 10-ak tisuća kilometara, pa i manje od toga ili obavljaju pretežno gradsku vožnju, odlučuju se za kupovinu dizela, što realno nema potrebe na tako malu kilometražu i stil vožnje. Automobili pogonjeni dizelom, a pričamo o automobila unatrag 10-ak godina, mahom su opremljeni DPF uređajem za filtraciju ispušnih plinova. Taj filtar zaustavit će više od 85 % čestica čađe i na taj način „dizelaša“ učiniti ekološki prihvatljivim automobilom. I tu nastupaju problemi.
Dizelski automobili mahom su zamišljeni za vozače koji prevaljuju više kilometara i koji rade duga putovanja, pa u većini slučajeva neće imati nikakvih problema. Pri dužim putovanjima sva će čađa izgorjeti pod visokom temperaturom (pasivna regeneracija filtra) ili će se pak pri putovanju aktivirati aktivna regeneracija DPF-a, koju će automobil samostalno izvesti pod određenim okolnostima. Sada se vratimo na početak i vozača koji pretežno vozi u gradu i prevaljuje malo kilometra u kratkim dionicama. U takvim uvjetima DPF se neće uspjeti ni pasivno ni aktivno regenerirati i dolazimo do onog često viđenog – začepljenog filtra. Straha koji vlada poput neke automobilske bolesti. Međutim, prije ili kasnije ako dizelaša vozite pretežno u gradu i ne postižete uvjete za regeneriranje filtra dočekat će vas upozorenje kao na slici. No, svijetu nije kraj s tim upozorenjem, kao ni vašem automobilu. Ako vam je netko rekao da je rješenje u fizičkom micanju filtra, to je u potpunosti krivo i bolje se kloniti takvog majstora. Krivo je iz nekoliko razloga. Prvo, automobil više nije onakav kakvog ga je zamislio proizvođač, pa je kao takav i tehnički neispravan. Drugo, rad motora više neće biti kao tvornički prilagođen i riskiramo brojne druge nedaće. Treće, riskirate kazne za nepoštivanje ekoloških normi (iako kod nas još nisu prisutne, pitanje je vremena kada će i one doći na red).
Kao što u industriji lijekova razni kemijski spojevi rješavaju razne probleme, kemija je naveliko zašla i u rješavanje problema kod automobila. Rješenje kojim ćemo se osloboditi problema s DPF-om zove se Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector. Iako je na tržištu više aditiva, mi smo imali priliku pobliže se upoznati s ovim. Iza njega stoji njemački proizvođač s više od 50 godina iskustva u automobilizmu, a to ipak ulijeva više povjerenja od kojekakvih proizvođača.
Marin REŽIĆ
Sprječava nakupljanje čađi
Kako funkcionira Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector? Jednostavno – sprječava nakupljanje čađi pri vožnji dizela na kratkim relacijama. Uz to što sprječava daljnje nakupljanje čađi, taj aditiv omogućava i lakše sagorijevanje čađi snižavanjem temperature tališta. Jedna bočica ulijeva se na pun spremnik, a efekt će biti prisutan do 2000 prijeđenih kilometara. Redovitom uporabom uvelike se sprječava moguće začepljenje DPF-a, a time i skupi popravci i tretmani čišćenja.

*Ulijte u spremink goriva Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector

*Napravite dužu vožnju pri višim okretajima motora kako biste postigli veću temperaturu

*Redovito uvedite naviku uporabe Liqui Moly Diesel Particulate Filter Protector za sprječavanje budućih problema

*Ako često vozite automobil u gradu i na kratkim relacijama, svako toliko napravite dužu vožnju

*Točite kvalitetnije gorivo i upotrijebite i druge aditive (poput Liqui Moly Aditiv Super Diesel Additiv)
Dizelski automobili mahom su zamišljeni za vozače koji prevaljuju više kilometara i koji rade duga putovanja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike