Dome slatki dome
KUPINA

Voće za ukusne marmelade i džemove
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Voće neprocjenjive vrijednosti Kupina se kultivirano uzgaja već više od 100 godina pa nije ni čudo da ima mnoge kultivare i hibride, kojih ima više od 350 vrsta, različitih odlika, od okusa do onih bez bodlji. Inače, kupina je biljka iz porodice ruža, koja kod nas raste samoniklo, u Hrvatskoj raste više od 30 vrsta, a najbliži su joj srodnici obična kupina.
Primorska kupina je trnovit dvogodišnji grm, koji kao poluzelena penjačica može narasti i do 2 metra visine s tankim i dugim bodljikavim izbojcima. Raste uz rubove oranica, vinograda i maslinika, ali i uz putove, no u posljednje vrijeme mnogi kultivari kupine uzgajaju po obiteljskim vrtovima, u Dalmaciji još ne, ali se u kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja i plantažno. Listići su nazubljeni, tamnozelene boje i na naličju svjetliji, pomalo dlakavi, koji ostaju na granama i tijekom zime. Cvjetovi su pravilni, peterodijelni, bijeli ili ružičasti, koji dugo cvjetaju gotovo cijelo ljeto, pa tako i plodovi dozrijevaju tijekom cijelog ljeta, pa sve do listopada. Plod je početkom sazrijevanja jarko crven, a kasnije crn, zbiran, promjera oko 2 centimetra, a sastoji se od mnoštva sitnih zbijenih i sočnih koštica.
Po kemijskom sastavu plodovi kupina su osvježavajućeg slatkastokiselog okusa, sadrže mnogo vitamina C, kalija, kalcija i željeza. Pučka medicina smatra list, korijen i plod kupine odličnim diuretikom, tonikom i antiskorbutikom, a primjenjuje se za liječenje gastritisa, čira želuca i protiv proljeva. Sok i sirup kupine odlično djeluju na slabokrvne osobe, rekonvalescente i trudnice jer sadrži i do 25 posto suhe tvari, malu energetsku vrijednost te se kao takvi koriste i za provođenje dijeta za mršavljenje.
U agroturizmu se zreli plodovi kupine koriste kao sezonsko voće, servirano sa šećerom i bez, a koristi se i za spremanje ukusnih marmelada i džemova, voćnih vina i rakija, kao i specijalnih likera
U vinu i bombonima
Prehrambena industrija koristi velike količine kupine za sokove, džemove, marmelade, bombone, vina, rakije, likere, sirupe, koktele, slastice i sladolede
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...