Ekonomija
UZGOJ SVINJA USPJEŠAN POSAO

Bilovići planiraju proširiti proizvodnju svinja i vjeruju u opstanak u Hrvatskoj
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.

Za predsjednicu, nedavno ponovno osnovane Udruge uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije, jednoglasno je izabrana Mirjana Bilović iz Rezovca. Mirjana i njezin suprug Franjo svinjogojstvom se bave oko 25 godina, počeli su s tovom nekoliko krmača i prasadi u krugu obiteljske kuće u Virovitici, a nastavili s većim brojem grla na svom OPG-u u Rezovcu.


- Naša farma broji oko 200 grla njemačkog landrasa, 20 krmača, 140 prasaca, a ostalo su tovljenici. Uz Franju i mene, o tovu se brinu i naši vrijedni sinovi Stjepan i Josip koji su čvrsto zagrizli u ovaj kruh sa sedam kora i namjeravaju se time baviti i nadalje. U našem poslu važna je kvalitetna ishrana, propisi i genetika, puno brige i rada, ali i što više edukacije o svemu što ima veze s uzgojem svinja. Koliko god to često bilo i financijski skupo, ne propuštamo priliku da naučimo nešto novo, pogotovo kad smo uvidjeli da imamo dobre rezultate – naglasila je Mirjana Bilović.
Njezine riječi potvrđuju dano joj povjerenje za dužnost predsjednice Udruge. Mirjana kaže kako u Udruzi zajedničkiom snagama teže opstati u ovoj teškoj situaciji za poljoprivrednike. OPG Bilovići stalan je partner tvrtki Schaumann iz Kunovec Brega pokraj Koprivnice, koja se bavi proizvodnjom premiksa i kvalitetne hrane za sve vrste domaćih životinja.
- Njihova hrana za svinje pokazala se izrazito kvalitetnom, a ne izostaje nam ni njihova pomoć u traženju kupaca, jer moram napomenuti da kupce tražimo sami i nismo kooperanti ni s kim. To nam se pokazalo najboljim rješenjem. Jest da ima malo više posla, ali možemo postići veću cijenu za svinje i prasce. Osim toga, neću pretjerati ako kažem da zadovoljavamo i visokom kvalitetom, upravo zbog toga što puno pažnje polažemo na kvalitetnu ishranu i genetiku. Ne moram ni napomenuti da obavljamo uslugu klanja, obrade, pa i prijevoza na kućnu adresu - naglašava Mirjana. Na ovom OPG-u ne namjeravaju ostati na trenutnoj razini proizvodnje, nego planiraju širiti lepezu svojih proizvoda i usluga.
- Kao i mnogi drugi, i mi smo shvatili da se poljoprivrednik mora prilagoditi tržištu stalno ga ispitujući, tako i mi. U planu nam je, osim povećanja broja svinja, baviti se i preradom suhomesnatih proizvoda onako kako su to radili naši stari, sve prirodno i po starim receptima- s nadom u ostvarenje željenih planova - nastavlja Mirjana čija iskustva će zasigurno biti krucijalno važna i potrebna novoosnovanoj Udruzi svinjogojaca.
- I u ovom našem slučaju vrijedi slogan “zajedno smo jači” i vjerujem da se zajedničkim snagama može kvalitetnije pristupiti rješavanju problematike svinjogojske proizvodnje, kao i rješavanju tekućih problema koji se nameću. Kao jedan od najvećih problema s kojim se suočavamo je plasman, a za to nam je, osim postizanja kvalitete, potrebna i pomoć drugih ljudi. Na idući sastanak članova Udruge namjeravamo pozvati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kao i predstavnike izvršne vlasti u Virovitičko-podravskoj županiji kako bi nam i sami predočili budućnost svinjogojstva u Hrvatskoj – zaključila je predsjednica Udruge i uzgajivačica svinja Mirjana Bilović.
Vladimir Grgurić
Udruženi - snažniji
Mirjana Bilović odnedavno je postala predsjednica ponovno osnovane Udruge uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije i kao predsjednica će se boriti da proizvođači rade u što boljim uvjetima. “Jedan od najvećih problema s kojim se suočavamo je plasman. Konkretno, u Virovitici postoje samo dva važnija otkupljivača svinja, što je uistinu premalo, no to mi ne možemo promijeniti. Ipak, kao udruga lakše možemo doći do lokalne samouprave i ministarstava, što bi nam u konačnici moglo, uz naš uloženi napor, osigurati dolazak na šire tržište. Tako ćemo već na svoj idući susret pozvati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kao i predstavnike izvršne vlasti u Virovitičko-podravskoj županiji, kako bismo zajednički sjeli i razmotrili naše probleme. Zato i jesmo u udruzi, da se zajedno borimo, jer tako ćemo sigurno puno toga postići za sve uzgajivače u našoj županiji”, kaže predsjednica udruge Mirjana Bilović.
Najčitanije iz rubrike