Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Dionica HT-a dominirala tržištem prošloga tjedna
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su dionice HT-a, Adris grupe, Valamar Riviere Poreč i Atlantic grupe

Prošloga tjedna na Zagrebačkoj burzi bilo je relativno mirno, a tržištem je dominirala dionica HT kojom su aktivno trgovali fond manageri. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 35,2 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 33,4 milijuna kuna prometa, od čega se u blok tranksacijama protrgovalo 11,4 milijuna kuna. Obveznicama se u redovnom prometu ostvarilo 1,8 milijuna kuna.


Dionicama se na početku tjedna trgovalo skromno. U ponedjeljak je dionicama ostvareno svega 3,8 milijuna kuna prometa uz rast cijena. Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1822 boda ostvarivši rast za 0,2 posto. Utorak je donio snažno buđenje tržišta dionica, čemu su doprinos dali fond manageri međusobno razmjenjujući turističke dionice, od čega se povlaštenim dionicama Adris grupe u blok prometu protrgovalo 3,5 milijuna kuna i vrijednosnicama Valamar Riviera Poreč ostvarilo 3,7 milijuna kuna prometa. Crobex je u utorak dostigao 1831 bod (dnevni rast za 0,5 posto). Srijeda je donijela iznenadni pad dionica i smanjenje Crobexa za 0,3 posto na 1826 bodova, a u četvrtak je nastavljen negativni trend. Pozornost javnosti u četvrtak su zaokupili iskazi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, bivšeg izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i Zorana Besaka, bivšeg člana uprave Zadruge za etično financiranje-ZEF koji su navodno "iscurili" iz istrage USKOK-a vezano uz aferu Hotmail.

Politički signali

Navedeni iskazi, objavljeni na dan održavanja prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke, uzburkali su politički prostor i prema mišljenju analitičara signaliziraju kako se stranke pripremaju za izvanredne parlamentarne izbore do kraja godine. Domaće tržište kapitala odmah je reagiralo niskim obujmom trgovanja (2,6 milijuna kuna dnevnog prometa) i nižim cijenama dionica, pri čemu se Crobex spustio u četvrtak na 1820 bodova (pad za 0,3 posto), na koliko je ostao i u petak. To je za dva boda ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Od 22 dionice u sastavu Crobexa, osam je zabilježilo rast i 13 pad cijene, dok se Luka Rijeka zadržala na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice Ericsson Nikola Tesla (rast 3,8 posto), te Kraš (rast 3 posto), Atlantic grupa (rast dva posto) i Podravka (rast 1,8 posto). Među tjednim gubitnicima najviše su stradale dionice Maistra smanjenjem cijene za šest posto, te Đuro Đaković grupa (pad 4,3 posto), Atlanska plovidba (pad tri posto), Dalekovod (pad 2,6 posto) i Zagrebačka banka- ZABA (pad 2,3 posto).
Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice - HT (deset milijuna kuna), Adris grupa (6,6 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (5,8 milijuna kuna), i Atlantic grupa (dva milijuna kuna). Dionicama HT pojačano su međusobno trgovali fond manageri kroz blok transakcije u srijedu i petak. U srijedu je kroz blok transakciju ostvareno dva milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 13.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 157,00 kn, dok se u petak razmijenilo 13.300 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 157,50 kn uz ostvarenih dva milijuna kuna prometa. Zaključna cijena dionice HT iznosila je u petak 157,00 kn, što je za 1,50 kn ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna.
Nova "super kotacija"

Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 5,1 milijuna kuna prometa, od čega je u utorak kroz blok transakciju protrgovano 3,5 milijuna kuna, kada je 8000 vrijednosnica promijenilo vlasnika (stjecatelj Kapitalni fond) po prosječnoj cijeni 436 kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe na kraju tjedna smanjena je na 435 kuna (pad 0,9 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena je povećana na 490 kuna (rast 0,4 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak kada je u blok transakciji ostvareno 3,7 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 93.500 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 40,30 kn. Cijena te dionice dohvatila je u petak 40 kn, što je za 0,40 kn ili 1,0 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Atlantic grupe najviše se trgovalo u srijedu kada se ostvarilo 1,5 milijuna redovnog prometa, a vlasnika je promijenilo 1499 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 1.010,23 kn.
Pozornost ulagača privukla je vijest kako Zagrebačka burza pripremu novu "super kotaciju" u koju će biti uključene domaće dionice s najvišom razinom transparentnosti u poslovanju. Prema neslužbenim najavama uvjete za "super kotaciju" u ovom trenutku ispunjavaju Adris grupa, Arena Hospitality Group, Atlantic grupa, HT, Podravka, Valamar Riviera Poreč i Tankerska plovidba next generation, dok su vrlo blizu AD Plastik i Atlanska plovidba.
Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se na 111,41 bodova (tjedni rast za 0,05 posto).
Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, događaji na tržištu kapitala krajem kolovoza pokazuju kako se može očekivati uzbudljiva jesen. Oslanjajte se na vlastite analize.
Možda ste propustili...