Kultura
PREDSTAVA KAZALIŠTA IZ VIROVITICE I ZADRA

Nakon višeminutnog aplauza na scenu došla i djeca iz publike
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Nakon Kine očekuje ih gostovanje diljem svijeta, a prvo odlaze dva puta u Bugarsku, pa zatim i na poznati zagrebački PIF

Vezani članci

PREDSTAVLJA HRVATSKU NA NAJVAŽNIJEM SVJETSKOM FESTIVALU KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

Predstava Kaštanka virovitičkog kazališta u Kini

MIRAN HAJOŠ I DALJE NA ČELU KAZALIŠTA VIROVITICA

Osmim mandatom potvrđena kvaliteta

PREMIJERA “ČEHOVLJEVE KAŠTANKE” U REŽIJI VJERE VIDOV

Priča o najvjernijem čovjekovu prijatelju za djecu i odrasle

Predstava A. P. Čehova Kaštanka, u režiji Vjere Vidov, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, boravila je u Pekingu na festivalu ASSITEJ Artistic Garhering. Oduševili su i publiku i članove žirija. Nakon višeminutnog aplauza glumcima su se na sceni pridružili mališani iz publike. Kaštanka je prva hrvatska predstava koja je sudjelovala na Assitejevu međunarodnom festivalu od osnutka HC Assitej 1996., što je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.


- Riječ je o jednom od najvećih kazališnih festivala za djecu i mlade u svijetu ove godine u provedbi organizacije s više od 70 zemalja članica. Među 17 predstava samo tri su bile iz Europe, a među njima i naša Kaštanka. Izuzetno smo dobro primljeni i publika je bila oduševljena predstavom i zbog toga smo posebno sretni. Moram zahvaliti Ministarstvu kulture RH na financijskoj potpori, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici koji su nam mnogo pomogli. Od srca zahvaljujemo i hrvatskom veleposlanstvu u Pekingu koje nam se potpuno posvetilo tijekom boravka. Odigrali smo predstavu dva puta i oba puta kazalište je bilo prepuno. Organizacija je bila na vrhunskoj razini. Prepuni smo dojmova i presretni što smo predstavljali Hrvatsku na ovako velikom festivalu – kaže ravnatelj kazališta Virovitica Miran Hajoš.
- Ovo je prvi put da je jedno kazalište iz Hrvatske gostovalo na Artistic Garheringu ovako velikom festivalu. To je nešto neprocjenjivo i veliki ponos za naše, ali i zadarsko kazalište s kojim smo predstavu u suradnji odradili. Nakon osam nagrada u Srbiji i Bugarskoj, Kaštranka je ostvarila ovakav sjajan nastup – nastavlja Hajoš.
Ovogodišnji će festival imati 16 nastupa iz Bugarske i inozemstva, u pet dvorana diljem grada, a jedan čak i u Sofiji, 25 uličnih djela koje su predstavili devet međunarodnih grupa i mnogo bajkovitih trenutaka.Three are too many, two - not enough, gostuje u Plovdivu u Bugarskoj, 4. rujna, na 23. međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle i djecu Kaštanka. Nakon toga nastavljaju s turnejom.

- Dvadeset i treće izdanje festivala posvećeno je MOTIU - podebljano, tiho, svijetlo, intuitivno, kretanje od i prema, onaj koji potiče znanje i njeguje pamćenje, pokret koji stvara i pobjeđuje otkucaje norme, to je – neizbježno nadahnjujuće, očaravajuće, nepoznato i oslobađajuće, kreativno kretanje. Jedva čekamo i taj nastup, a poslije toga još smo jednom u Bugarskoj, i to u Sofiji te na PIF-u u Zagrebu. Imamo pozive i za Kubu, Nicu, Čile, Brazil..., tako da ovu predstavu očekuje još mnogo izvedbi na svjetskoj sceni - zaključio je Hajoš, posebno uz redateljicu Vjeru Vidov pohvaljujući vrhunsku glumačku ekipu koju čine Sara Lustig, Dominik Karakašić, Irena Bausović i Goran Vučko.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

9110 POSJETITELJA 19. OLJK-A: "ZALJUBLJENI SHAKESPEARE" ZA ZATVARANJE

Bitan je mamac za publiku, a za sve ostalo - lako ćemo!

U VIJEĆNICI MUZEJA SLAVONIJE U OSIJEKU

Izložba likovne kolonije Srebrenica

OLJK: BREŠANOVA KOMEDIJA U IZVEDBI HNK MOSTAR

Unatoč redateljskoj viziji, problem leži u ansamblu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANDRIJA BRKIĆ, PLESAČ I AUTOR MONOGRAFIJE O ŠPU FENIKS IZ OSIJEKA

Ljepota pokreta koju samo ples može dati

2

NAKON PRIKAZIVANJA U KARLOVCU

“IKEA for YU” ide na festivale

3

OSORSKE GLAZBENE VEČERI

Nastupa ansambl Cantus